Bottas van pole naar winst in knotsgekke Grand Prix van Oostenrijk

Foto: CC0 via pxheren

De eerste Grand Prix van 2020 is na een foutloze race gewonnen door de van pole gestarte Mercedescoureur Valtteri Bottas.

Hamilton, die zaterdag de tweede startplek veroverde, werd door de wedstrijdleiding teruggezet naar de vijfde startplek. Hij had verzuimd tijdens Q3 van de kwalificatierace zaterdagmiddag om het gas los te laten nadat zijn teamgenoot van de baan was geschoten, wat tot een gele vlag leidde.

Na de start rukte Hamilton al weer snel op naar de kop van het veld. Beide Mercedescoureurs reden lang op een comfortabele voorsprong voor het veld uit en hoefden zich vanaf de elfde ronde geen zorgen te maken dat Max Verstappen nog roet in het eten zou gooien. De Limburger viel, rijdende op een tweede plaats, uit door problemen met de elektronica van de RB16. Een teleurstellende seizoensstart voor Verstappen, die dit jaar een serieuze gooi naar het WK wil doen. Maar dankzij een aantal crashes en uitvallers en de daaropvolgende safety-car-situaties werd het uiteindelijk toch nog een spannende race, waarin het nodige gebeurde.

Verstappen’s teamgenoot Alex Albon leek op weg naar de derde trede van het podium, maar zag zijn poging om de op plek twee rijdende Lewis Hamilton voorbij te steken eindigen met een touché, gevolgd door een spin en de grindbak, een terugval naar de dertiende plek en uiteindelijk een uitvalbeurt enkele ronden voor de finish. De als tweede gefinishte Lewis Hamilton werd door de wedstrijdleiding bestraft met 5 seconden tijdstraf, waardoor Charles Leclerc, die goed wist te profiteren van de safety-car-situaties, uiteindelijk als tweede finishte en Lando Norris voor McLaren beslag legde op de derde plek. Hamilton eindigde door zijn tijdstraf uiteindelijk als vierde.

Overigens was Verstappen niet de enige uitvaller deze race: ook Ricciardo, Stroll, Magnussen, Grosjean, Russel, Räikkönen, Albon en Kvyat kregen een DNF achter hun naam. Slechts elf van de twintig coureurs haalden de eindstreep. Sebastian Vettel wist met zijn Ferrari niet in de punten te rijden: hij werd elfde.

https://twitter.com/F1/status/1279788037891899392

https://twitter.com/F1/status/1279793827818201088

Reacties