Lewis Hamilton op drie banden naar zege op Silverstone

Foto: © Getty Images / Red Bull Content Pool

Lewis Hamilton heeft vandaag de Grand Prix van Groot-Brittannië op Silverstone gewonnen. De race kende een sensationele slotfase.

Max Verstappen finishte boven verwachting als tweede.

Teleurstelling was er voor de start van de race voor coureur Nico Hulkenberg, die door Racing Point Mercedes werd gevraagd om de positief voor corona geteste Sergio Perez te vervangen. Bij het verlaten van de garage richting plek 13 van de startgrid werden er problemen met zijn bolide geconstateerd. Die konden niet meer tijdig worden verholpen en daarom was er geen start voor de Duitser.

Aan het slot van de eerste ronde was er een touché tussen de Haas van Magnussen en de RB16 van Alexander Albon. Het kwam eerstgenoemde op een uitvalbeurt te staan en Albon op een tijdstraf van 5 seconden. Die loste hij in in de 31e ronde tijdens een pitstop. Hij kwam daardoor laatste te liggen maar rukte aan het slot van de race op naar de punten.

Verstappen kwam goed van zijn derde startplek af en wist na enig gesteggel met Leclerc zijn positie te behouden. Na afloop van de safetycar reden de Mercedessen van Hamilton en Bottas gestaag weg bij Max Verstappen, die op zijn beurt snel afstand nam van de achter hem rijdende Leclerc en de rest van het veld.

Daarmee ontspon zich voor de Limburger een saaie race in niemandsland, op weg naar de op voorhand voorspelde derde plek op het podium, want ook een tweede safetycar – Danny Kvyat vloog in de 13e ronde vol in de bandenmuur – bracht vooralsnog geen verandering in de stand.

Het hele veld dook, op Grosjean na, de pits in en stapte over op de hardste soort rubber. Strijd was er vooral achter Charles Leclerc, vooraan viel weinig te beleven. Tot drie ronden voor de finish…

Want toen was er dan toch nog onverwacht spektakel: de op plek twee rijdende Valtteri Bottas reed lek en werd gepasseerd door Max Verstappen. En daarna reed ook Carlos Sainz lek. En toen vervolgens ook Lewis Hamilton lek reed leek Verstappen nog te kunnen winnen, maar de Brit had teveel voorsprong op Verstappen, die kort voor het einde nog een pitstop had gemaakt om op versere banden de snelste raceronde neer te kunnen zetten en een extra punt te pakken. Dat lukte, maar wel in de wetenschap dat, wanneer hij geen stop had gemaakt, hij de race had gewonnen. Na de race reageerde Verstappen nuchter: soms heb je pech, soms heb je geluk. Hij zei dat het een eenzame race was geweest en dat Mercedes gewoon het snelste was.

Charles Leclerc pakte met zijn Ferrari de derde plaats. Vettel finishte als tiende, Bottas viel buiten de punten en Verstappen’s teamgenoot Albon finishte als achtste.

Reacties