Komt het NK-wielrennen 2022 naar Sittard-Geleen?

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Komend weekend én volgend jaar is de gemeente Midden Drenthe gastheer voor het Nederlands Kampioenschap wielrennen.

Voormalig wielrenner Ad Wijnands en Michel van Dijke van wielerbaan Geleen zouden niets liever zien dat het Nederlands Kampioenschap wielrennen in 2022 in Sittard-Geleen gaat plaatsvinden.

De laatste keer dat het NK in Limburg werd georganiseerd, was in 2013. Destijds veroverde Johnny Hoogerland in Kerkrade de driekleur.

Ad Wijnands: “Toen ik hoorde van het plan dat de KNWU openstond om een NK in Zwitserland te gaan organiseren brak mijn wielerschoen. Hier in Limburg kun je fantastische NK’s houden.”

Maar waarom dan juist een NK in Sittard-Geleen en niet op de Cauberg? “Limburg is meer dan alleen de Cauberg. Sittard-Geleen ligt aan de noordelijke rand van het heuvelland, met zware korte beklimmingen en een prachtige Maas-route in het grenzeloze Euregionaal gebied. In de buurt van de wielerbaan in Geleen ligt de Bergstraat in Sweikhuizen, verderop de Maasberg in Elsloo, de Slingerberg in Geulle, de Adsteeg in Beek, het kan gerust allemaal in het parcours worden opgenomen”.

Michel van Dijke: “Voor Sittard-Geleen zou dit NK op meerdere vlakken een enorme impuls zijn. De wielerdriehoek zoals ik die steeds noem, bestaande uit Watersley Sports and Talentpark, Tom Dumoulin Bikepark en wielerbaan Geleen, zou zich tijdens dit NK letterlijk in de kijker kunnen rijden. Dit evenement heeft ook een economische impact op de omgeving en is een stimulans voor de vrijetijdseconomie. Ruim van te voren kan al gestart worden met het promoten van fietsen op scholen en/of bij bejaarden. Mensen komen hierdoor meer in beweging. Naast de vele nevenactiviteiten op de wielerbaan van Glanerbrook kan tegelijkertijd ook een landelijk jeugdtoernooi op het Tom Dumoulin Bikepark worden georganiseerd.”

Parcours

Natuurlijk hebben de heren ook kort even over een parcours nagedacht. Zo zou volgens hen de neutrale start heel goed op de wielerbaan van Glanerbrook of op de Markt van Geleen kunnen plaatsvinden. “En je kunt een mooi rondje maken door misschien wel geïnteresseerde omliggende gemeenten heen en de finish kan op het terrein van Watersley.”

Financieel

De kosten van de huisvesting voor het Nederlandse Kampioenschap bedragen 250.000 euro. “Dat is natuurlijk veel geld,” zegt van Dijke. “Maar je kunt in 2022 er ook voor kiezen om een jaar geen BinckBank en Boels Ladies Tour te organiseren. Men moet omliggende gemeenten vragen mee te doen met dit spektakel. Sittard-Geleen is de afgelopen 3 jaren uitgeroepen tot wielergemeente van Limburg. De gemeente moet samen met de Provincie het voortouw te nemen en deze mooie kans te grijpen. Ik weet in ieder geval zeker dat veel mensen, jong en oud, hier reikhalzend naar uit zullen kijken.”

Cookieinstellingen