Kwiatkowsky en Carapaz samen over de meet in laatste bergrit

Foto: screenshot Sporza

Met de achttiende etappe reed het peloton vandaag de laatste bergrit van deze Tour door de Alpen.

Onderweg moesten er vijf cols worden bedwongen, waarvan één van de buitencategorie. Een zware etappe, zeker na de enorme inspanningen die gisteren werden geleverd op de Col de la Loze, maar ditmaal was er geen sprake van een finish bergop. De top van de laatste berg bevond zich op 31 kilometer van de meet in La Roche-sur-Foron. Wel zaten in het parcours een paar kilometer onverharde weg. Na de laatste heuvel was het nog 10 kilometer afdalen naar de finish in La Roche-sur-Foron en daarmee zat de 175 kilometer lange rit erop.

De rit werd gewonnen door Michal Kwiatkowski, die samen met teamgenoot Richard Carapaz over de finish kwam in La Roche-sur-Fouron en die daarmee hun inspanningen na een vroege ontsnapping voor de eerste klim van de dag bekroonden. Op 1 minuut en 51 seconden daarachter kwam Wout van Aert als eerste over de finish van de groep met gele truidrager Primoz Roglic en Tadej Pogacar. Tot echt vuurwerk in de top van het klassement kwam het vandaag niet.

Roglic blijft comfortabel in het geel en houdt 57 seconden voorsprong op nummer 2 Pogacar. Beste geklasseerde Nederlander is Tom Dumoulin. Hij staat op de negende plek op 7 minuten en 24 seconden achterstand op teamgenoot Roglic.

Klassement na 18 etappes

 1. Primoz Roglic (Slo)
 2. Tadej Pogacar (Slo)        + 0.57
 3. Miguel Ángel López (Col)   + 1.27
 4. Richie Porte (Aus)         + 3.06
 5. Mikel Landa (Spa)          + 3.28
 6. Enric Mas (Spa)            + 4.19
 7. Adam Yates (GB)            + 5.55
 8. Rigoberto Uran (Col)       + 6.05
 9. Tom Dumoulin (Ned)         + 7.24
10. Alejandro Valverde (Spa)  + 12.12

Vrijdag is de laatste etappe dat er nog echt gekoerst kan worden, want zaterdag staat een individuele tijdrit op het programma en zondag de traditionele ‘wandeletappe’ naar de Champs Élysées in Parijs. De negentiende etappe is 160 kilometer lang, start in Bourg-en-Bresse en eindigt na een rit over glooiend terrein in Champagnole. Onderweg zit daar een klein klimmetje in van de vierde categorie.

Cookieinstellingen