IJshockeyseizoen ten einde nog voor het begon

Foto: Santeri Viinamäki [CC BY-SA 4.] via Wikimedia

Het seizoen 2020-2021 gaat de boeken in als een seizoen waarin geen ijshockeycompetities werden gespeeld in Nederland.

Snackpoint Eaters Limburg uit Geleen heeft in overleg met vier andere ploegen die uitkomen in de BeNeLeague competitie – UNIS FLyers Heerenveen, Zoetermeer Panters, Select 4-U Nijmegen Devils enCairox Hijs Hokij besloten dit jaar niet meer te beginnen met een competitie. Eerder had men al besloten om de start van de BeNeLeague competitie, de Bekercompetitie en het Nederlands Kampioenschap uit te stellen tot half december.

De BeNeLeague is aangemerkt als topcompetitie. Onlangs werd bekend dat voor topcompetities wedstrijden en trainingen onder een strikt protocol weer zijn toegestaan. De vijf Nederlandse topijshockeyclubs zien daar echter van af, omdat de financiële en organisatorische risico’s voor de clubs te groot zijn.

Er zijn immers geen toeschouwers toegestaan bij wedstrijden en daardoor zijn er geen inkomsten mogelijk uit recettes. Afwezigheid van publiek leidt vervolgens tot lagere sponsoropbrengsten.

Volgens het geldende protocol moeten leden van de selectie en begeleiding wekelijks twee keer worden getest op COVID-19. Dit is een aanzienlijke extra kostenpost voor elke club.

Ook is de kans groot dat ten gevolge van besmettingen een ordentelijk verloop van een competitie niet mogelijk is. Besmettingen zullen een directe uitwerking hebben op het speelschema met het verplaatsen en uitvallen van wedstrijden. Daarbij is er nog maar weinig tijd om het wedstrijdprogramma af te werken, want de ijsbanen sluiten op 31 maart 2021.

Bovendien gelden in een grensoverschrijdende competitie als de BeNeLeague ook nog eens verschillende protocollen. In Nederland gelden andere regels dan in België.

Tot slot heeft Zoetermeer Panters heeft geen ijs meer beschikbaar door de noodzaak van kostenreductie als gevolg van de maatregelen van de overheid.

De clubs richten zich daarom op een start in september voor het seizoen 2021-2022.

Cookieinstellingen