Fortuna Sittard geklommen naar plek negen van de ranglijst

Foto: Fortuna Sittard/SGN

Wie had dat medio november afgelopen jaar kunnen denken: Fortuna Sittard bezet momenteel de negende plek van de ranglijst van de eredivisie.

Ver weg van de onderste regionen, ver weg van degradatiezorgen. Een luxe positie in het derde opeenvolgende Eredivisieseizoen.

Op 11 november vorig jaar had het toen nog door Kevin Hofland gecoachte team na acht duels slechts drie punten verzameld. Vijf duels werden verloren, drie keer werd gelijkgespeeld. Het betekende het ontslag van Kevin Hofland als hoofdtrainer van Fortuna Sittard. De club stond stijf onderaan de ranglijst en de verwachtingen voor de rest van het seizoen waren somber.

De vorig seizoen als hoofdcoach aangetrokken en dit jaar als technische manager begonnen Sjors Ultee nam voorlopig de honneurs waar en werd begin december door de club opnieuw aangesteld als hoofdcoach, nadat extern geen geschikte kandidaat werd gevonden. Ultee trok daarop Rob Alflen aan als zijn assistent. Vanaf dat moment begon Fortuna Sittard elke wedstrijd beter te draaien. Sinds begin december pakte Fortuna Sittard in 13 wedstrijden maar liefst 28 punten en brak de club eveneens de hatelijke bijna twee jaar durende reeks van nul overwinningen in uitduels af.

Na de 2-0 thuiszege die Fortuna Sittard onder Sjors Ultee gisteren boekte op ADO Den Haag klom de club naar de negende plek van de ranglijst. Vandaag speelde sc Heerenveen gelijk tegen FC Groningen en verloor Heracles van RKC Waalwijk en daardoor blijft Fortuna Sittard – in elk geval tot de uitwedstrijd tegen FC Groningen komend weekend – voorlopig negende. Fortuna Sittard en Ultee zijn in gesprek over een contractverlenging met een jaar.

Nummer vijftien van de ranglijst RKC Waalwijk heeft door de vandaag op Heracles geboekte 3-0 overwinning en het verlies van Willem II en ADO Den Haag een kloof van negen punten geslagen tot de onderste drie plekken van de ranglijst. Het lijkt er dan ook op dat Willem II, ADO en Emmen onderling gaan uitmaken wie rechtstreeks degraderen en wie in de nacompetitie mag proberen het vege lijf te redden. Tenzij een van die ploegen eenzelfde wederopstanding gaan doormaken als Fortuna Sittard.

Dossier: Fortuna Sittard

Reacties