Amstel Gold Race: Van Aert wint bij de mannen, Vos bij de vrouwen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Minuten waren er al verstreken maar Wout van Aert durfde nog steeds niet te geloven dat hij de Amstel Gold Race had gewonnen.

De Belgische wielrenner van Jumbo-Visma had in de sprint de Brit Thomas Pidcock verslagen, maar het verschil was met het blote oog niet waarneembaar geweest. De jury oordeelde uiteindelijk dat Van Aert de winnaar was.

“Ze zeggen het, maar ik durf het eigenlijk nog niet te geloven”, zei Van Aert nadat hij voor de tv-camera’s te horen had gekregen dat hij wel degelijk gewonnen had. Het was een lange sprint geweest waarin Van Aert, Pidcock en de Duitser Maximilian Schachmann om de zege in de 55e Gold Race streden. “Een lange sprint was in mijn voordeel, ook al begon ik vanuit de slechtste positie. Maar het was blijkbaar net genoeg”, vertelde Van Aert, die zei veel steun te hebben gehad van zijn ploeggenoten Primoz Roglic en Jonas Vingegaard. “Jammer dat Primoz door mechanische pech wegviel, maar ik wist dat ik tegen Pidcock en Schachmann hier een goede kans had. Ik heb al mooie wedstrijden gewonnen, maar ik ben zeker ook trots op deze. Onze ploegleider Frans Maassen won hier precies dertig jaar geleden. Hij zegt al het hele jaar dat dit de belangrijkste koers van het jaar is.”

Marianne Vos wint bij de vrouwen

Wielrenster Marianne Vos heeft voor de eerste keer de Amstel Gold Race op haar naam geschreven. De 33-jarige wielrenster van Jumbo-Visma was na zeven ronden op een lokaal parcours de snelste in Vilt na 116 kilometer. Ze bleef in de sprint Demi Vollering en Annemiek van Vleuten nipt voor.

Het is de derde Nederlandse zege vanaf 2017, sinds de wielrensters de Amstel Gold Race weer rijden. Vorig jaar ging de wielerwedstrijd niet door vanwege de coronapandemie, in 2019 ging de zege naar de Poolse Katarzyna Niewiadoma.

Reacties