Fortuna Sittard niet verder met investeerder Acun Ilicali

Foto: SGN

Acun Ilicali, de ‘Turkse John de Mol’, haakt definitief af als toekomstig grootaandeelhouder van de club uit Sittard-Geleen.

De visie van Ilicali op hoe de club geleid zou moeten worden strookte niet met die van de club, zo weet VI.

Zo zou Ilicali een nadrukkelijke stem willen hebben wat betreft het technisch beleid van de club. Daarbij zou Sjors Ultee alvast plaats moeten maken voor een grotere naam. Daar wilde de club niet in mee, reden voor de club en clubeigenaar Isitan Gün om toch niet in zee te gaan met zijn bevriende landgenoot.

Het onderzoek van de KNVB naar de financiële handel en wandel van de buitenlandse investeerder was overigens een jaar na het op het toneel verschijnen van Ilicali nog niet zover dat er groen licht kon worden gegeven voor een overname van de aandelen. Een dergelijk onderzoek is nodig wanneer een buitenlandse investeerder meer dan 25 procent van de aandelen van een betaald voetbalclub wil overnemen. Ilicali wilde 60 procent van de aandelen van de club.

Isitan Gün heeft laten weten geen problemen te verwachten nu de samenwerking met Ilicali spaak is gelopen. Hij kent Ilicali als 25 jaar en geeft aan de verstandhouding nog altijd goed is.

Ondertussen zou Fortuna Sittard al vergevorderde besprekingen voeren met een andere investeerder. Het zou daarbij gaan om een internationaal opererend softwarebedrijf, dan een minderheidsbelang in de club wil nemen. In dat geval is een onderzoek door de KNVB niet nodig.

Interesse van buitenlandse investeerders in Nederlandse betaald voetbalclubs is niet nieuw. Evenmin is het nieuw dat dergelijke belangstelling maar al te vaak strandt of op een mislukking uitloopt. Meestal omdat de geïnteresseerde partij uitstekend in staat is om gebakken lucht te verkopen aan clubs die op het punt van omkiepen staan en waarvan het bestuur bereid is om elke strohalm te grijpen. Isitan Gün, die Fortuna Sittard in 1995 de reddingsboei toewierp, is daarop een uitzondering. Hij heeft de club zover gebracht dat ook andere investeerders het zien zitten om in te stappen.

Van Ilicali staat eveneens vast dat hij geen gebakken lucht verkoopt. Maar hij wil als grootaandeelhouder van de club de teugels volledig zelf in handen. En daar wil het bestuur van de club niet in meegaan. Ilicali heeft aangekondigd zijn interesse te verleggen naar een Engelse club.

Dossier: Fortuna Sittard

Reacties