Mäder wint zesde etappe Giro, Hongaar Valter pakt als eerste Hongaar roze trui

Foto: screenshot

De Zwitser Gino Mäder kon toen hij alleen voorop lag in de slotkilometer van de zesde etappe van de Ronde van Italië alleen nog maar denken aan de rittenkoers Parijs-Nice.

Daar greep hij naast de ritzege in de zevende etappe doordat hij enkele tientallen meters voor de streep werd bijgehaald door de Sloveen Primoz Roglic. Dit keer hield hij net genoeg over om zijn eerste ritzege in een grote ronde te pakken.

“Zodra ik alleen voorop lag, kon ik alleen daar nog maar aan denken. Het gaat weer gebeuren”, zei de Zwitser. “Pas in de laatste honderd meter kon ik genieten en het vieren. Wat een heerlijk gevoel.”

Mäder was de laatste hoop in de plannen van Bahrain Victorious om zich op te richten na het wegvallen van de Spaanse kopman Mikel Landa. Die brak woensdag bij een val zijn sleutelbeen en moest opgeven. “Gisteren was zo’n treurige dag toen we Mikel kwijtraakten”, zei de Zwitser. “We besloten voor hem te rijden en alles in de ontsnapping te stoppen. Het is zo fijn dat het nu wel lukt, nadat ik in Parijs-Nice naast de zege had gegrepen.”

De Hongaar Attila Valter kon bijna niet geloven dat hij na de zesde etappe van de Ronde van Italië de witte trui van het jongerenklassement inruilde voor de roze trui van de klassementsleider.

“In de witte trui mogen rijden was al iets ongelooflijks, maar de roze trui is een droom voor iedere wielrenner”, zei de Hongaar van Groupama-FDJ. “Dit is de eerste roze trui voor Hongarije. Ik kan niet trotser zijn.”

Valter zei dat zijn ploeggenoten er in de ochtend al grapjes over maakten en dat hij het nauwelijks kon geloven. “Dat gaf me echter ook een beetje vertrouwen”, zei de Hongaar. “Toen ik met de klassementsrenners aan de voet van de slotklim kwam, heb ik alleen nog maar gedacht aan de roze trui en heb ik alles eraan gedaan om er bij te blijven. De klim was niet te steil en we gingen in een goed tempo omhoog, zonder dat iemand demarreerde. Toen Egan Bernal en Remco Evenepoel aanvielen, was het nog minder dan 2 kilometer en ik wist dat ik een halve minuut had. Ik kan niet gelukkiger zijn.”

Morgen volgt met de zevende etappe een nagenoeg vlakke 181 kilometer lange rit van Notaresco naar Termoli.

Cookieinstellingen