Simon Yates wint voorlaatste bergetappe Giro

Foto: screenshot

De negentiende etappe en voorlaatste bergrit in de Ronde van Italië is gewonnen door de Brit Simon Yates.

Hij kwam 11 seconden voor de Portugees Joao Almeida over de finish aan het slot van de laatste klim op de Alpe di Mera. Rozetruidrager Egan Bernal finishte als derde, 28 tellen na de ritwinnaar.

Het parcours van de 166 kilometer lange rit was anders dan gepland. Oorspronkelijke zouden de renners onderweg de Mottarone beklimmen, maar na het ongeluk met de Mottarone-kabelbaan, dat afgelopen zondag veertien levens eiste, is die uit het parcours geschrapt en vervangen door de klim naar Gignese.

De renners besloten om het gezamenlijke prijzengeld van de etappe te schenken aan de slachtoffers en de nabestaanden van het ongeluk.

De gevolgen van de uitslag voor de stand in het algemeen klassement zijn dat Egan Bernal zijn voorsprong op nummer twee Damiano Caruso vergroot naar 2 minuten en 29 seconden. Simon Yates kroop iets dichter bij de tweede plek. Hij blijft derde met een achterstand van 2 minuten en 49 seconden op de roze trui.

Morgen staat de laatste bergetappe op het programma. Tijdens de 164 kilometer lange rit van Verbania naar Alpe Motta krijgen de renners in totaal 4200 hoogtemeters te verstouwen. De vraag is of deze laatste bergrit de scherprechter wordt voor de eindzege, of dat de tijdrit zondag de beslissing moet brengen over wie de winnaar wordt van de Giro d’Italia 2021.

Reacties