Handboogschutter Wijler wint interne strijd op Olympische Spelen

Foto: Oleg Bkhambri (Voltmetro), CC0, via Wikimedia Commons

Van de drie Nederlandse handboogschutters heeft Steve Wijler in de kwalificatie op de Olympische Spelen de beste score neergezet.

De 24-jarige Limburger mag daarom zaterdag met Gabriela Schloesser schieten in de gemengde landenwedstrijd. Het Nederlandse duo behoort daarin tot de kanshebbers op een medaille.

Wijler schoot met 72 pijlen 675 punten bij elkaar, goed voor de zesde plek in het klassement. Hij won daarmee de interne wedstrijd met Sjef van den Berg (achtste met 670 punten) en Gijs Broeksma (veertiende met 667). De teamleiding had bepaald dat degene die het beste zou presteren in de zogeheten rankingsronde, op basis waarvan de indeling van de knock-outwedstrijden wordt gevormd, in de gemengde wedstrijd mag uitkomen met Schloesser.

De drie Nederlandse mannen doen maandag als team mee aan de landenwedstrijd. Oranje is ook daarin kansrijk op een medaille. Nederland plaatste zich na Zuid-Korea als tweede voor de knock-outfase, waarin het instroomt in de kwartfinales. Volgende week zaterdag is de individuele wedstrijd op het Yumenoshima Park in Tokio, waar Wijler, Van den Berg en Broeksma ieder aan meedoen.

Wietse van Alten was in 2000 de laatste Nederlandse medaillewinnaar in het handboogschieten (brons). Rick van der Ven (Londen 2012) en Van den Berg (Rio 2016) grepen daarna op de Spelen net naast een medaille, beiden eindigden als vierde. Routinier Van der Ven kreeg kort voor de Spelen van Tokio te horen dat hij zijn plek in het team moest afstaan aan de talentvolle Broeksma, die veel progressie heeft geboekt. Bondscoach Ron van der Hoff denkt dat Oranje met Broeksma in de ploeg de grootste kans heeft op een medaille in Japan. De 21-jarige handboogschutter bewees met een sterk optreden in de kwalificatie dat hij niet voor niets is uitgekozen.

Cookieinstellingen