Pakt Max Verstappen de leiding terug in de WK-stand?

Foto: © Getty Images / Red Bull Content Pool

Dit weekend wordt op Istanbul Park de zestiende van in totaal tweeëntwintig Grand Prix Formule 1 races van dit seizoen gereden.

De grote vraag voorafgaand aan de race is of Verstappen erin slaagt om de leiding in de stand om het WK weer over te nemen van regerend wereldkampioen Lewis Hamilton. De Brit leidt de titelstrijd momenteel met 246,5 punten en heeft slechts 2 punten meer dan zijn voornaamste concurrent.

Oorspronkelijk stond dit weekend de Grote Prijs van Japan op het programma. Voor Red Bull zou dat de ideale gelegenheid zijn geweest om de Japanse motorleverancier Honda te bedanken voor de goede samenwerking. Honda neemt na dit jaar afscheid van de Formule 1. De race in Japan werd echter vanwege de daar geldende strenge coronamaatregelen afgeblazen. Voor Red Bull reden om de bolides van Max Verstappen en Sergio Perez in Turkije eenmalig van een aangepaste livery te voorzien. Om de grote waardering van Red Bull voor Honda tot uitdrukking te brengen rijden Max Verstappen en zijn teamgenoot Sergio Pérez komend weekeinde bij de Grote Prijs van Turkije in witte bolides met rode accenten; de kleuren van de Japanse vlag.

Honda blijft overigens ook na het afscheid van de Formule 1 samenwerken met Red Bull. Honda gaat Red Bull helpen met de ontwikkeling van de motoren en draagt ook personeelsleden over aan het Oostenrijkse team.

Red Bull rijdt sinds 2019 met motoren van Honda. Die combinatie leverde vooralsnog dertien overwinningen op, waarvan er twaalf op naam kwamen van Verstappen. Honda kondigde eind vorig jaar al aan dat het zich na 2021 terugtrekt uit de Formule 1.

Eerder werd al bekend dat Red Bull de motoren en technologische kennis overneemt van Honda en ze in eigen beheer gaat doorontwikkelen. De renstal krijgt daarbij hulp van de Japanners. Red Bull heeft in de eigen fabriek in het Engelse Milton Keynes een technische afdeling geopend waar de motoren worden geproduceerd en onderhouden. Het levert de krachtbronnen ook aan opleidingsteam AlphaTauri.

Red Bull en Honda blijven eveneens samenwerken met hun opleidingsprogramma’s voor jonge coureurs. Zo rijdt de Japanner Yuki Tsunoda al in de Formule 1 bij AlphaTauri. Tsunoda (21) komt uit de opleiding van Honda en wordt sinds 2019 gesteund door Red Bull.

Het programma voor komend raceweekend is als volgt:

 • Vrijdag 8 oktober
  • 10:30 uur: eerste vrije training
  • 14:00 uur: tweede vrije training
 • Zaterdag 9 oktober
  • 11:00 uur: derde vrije training
  • 14:00 uur: kwalificatie
 • Zondag 10 oktober
  • 14:00 uur: race

Reacties