Nieuw: Bikeplan voor beginnende jeugdwielrenners in Limburg

Foto: Revélo Bikes

In Limburg is een nieuw Bikeplan van start gegaan. Revélo Kids Bikes biedt in samenwerking met Limburg Cycling de mogelijkheid voor de Limburgse jeugd om een racefiets te huren voor een bedrag vanaf 15 euro per maand.

Op deze manier wordt kennismaken met wielrennen betaalbaar voor ouders die niet meteen willen óf kunnen overgaan tot het aanschaffen van een racefiets voor hun kind.

Drempelverlagend

Revélo Bikes is gevestigd in Geleen en knapt daar onder andere afgedankte fietsen op en leidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zij-instromers op tot fietsenmaker. “Met het Bikeplan willen we ons steentje bijdragen om de Limburgse jeugd op de (race)fiets te krijgen. We hebben racefietsen gekocht voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Op die manier kunnen kinderen die er langer gebruik van maken ook meegroeien met de fiets”, aldus Herman Hammer, eigenaar van Revélo Kids Bikes. Milan van Wersch, manager van Limburg Cycling spreekt van een volgende stap om de drempel om te gaan wielrennen te verlagen: “Momenteel kunnen kinderen bij alle Limburgse wielerverenigingen gratis kennismaken met de sport, maar die leenfietsen zijn meestal slechts enkele weken beschikbaar. Via het Bikeplan kunnen kinderen voor een langere tijd kennismaken met wielrennen. Zijn de kinderen enthousiast en willen ze van fietsen hun sport maken dan kunnen ouders vervolgens met een gerust hart overgaan op het aanschaffen van een eigen fiets”.

Samenwerking met Jeugdfonds Sport Limburg

Het Jeugdfonds Sport Limburg dat de benodigde kleding/attributen betaalt voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is om te sporten, is ook partner bij het Bikeplan. Coördinator Kim Wijnants vertelt: ”Het initiatief omarmen we van harte en zien we als een belangrijke stap voor ouders met een inkomen onder het sociale minimum om een relatief dure sport als wielrennen betaalbaar te maken. Mede door het Bikeplan en maatwerk per kind te bieden kunnen we wielrennen nu haalbaar maken voor alle kinderen in Limburg. Voorwaarde voor Jeugdfonds Sport is wel dat het kind ook lid wordt van een wielervereniging, maar ook daar kunnen wij in faciliteren”

Kinderen waarvan de ouders niet onder het sociale minimum vallen kunnen een fiets in eerste instantie voor maximaal een jaar huren. Voor kinderen die via het Jeugdfonds Sport deelnemen aan het Bikeplan is er geen maximale huurperiode. Komt het kind in het daaropvolgende jaar in aanmerking voor een bijdrage vanuit Jeugdfonds Sport dan kan het automatisch gebruik blijven maken van de huurfiets via het Bikeplan. Bij elke huurfiets wordt ook een helm en bidon geleverd, zodat de jeugd goed voorbereid en veilig op pad kan en worden kinderen geïnformeerd over wielerverenigingen in de buurt.

Reacties