Mike Bergmann uit Geleen Europees kampioen bowlen

<em>Gouden medailles bowlen voor Sue Abela en Gelener Mike Bergmann</em>
Gouden medailles bowlen voor Sue Abela en Gelener Mike Bergmann
Foto: E. Bergmann

Tijdens de European Championships of Champions 2021 in Chania, Griekenland, heeft de 21-jarige Mike Bergmann uit Geleen de gouden medaille gewonnen.

Voor Bergmann was dit kampioenschap zijn debuut bij de senioren, nadat hij tot en met 2019 al diverse successen wist te behalen bij de jeugd. Zo werd hij in 2019 nog Europees kampioen Doubles bij de jeugd.

Tijdens de ECC nam Bergmann het op tegen kampioenen uit 28 andere landen, inclusief de titelverdediger uit Noorwegen: Glenn Morten Perdersen.

Constant sterk

Tijdens de kwalificatierondes ging Bergmann direct goed van start. Na twee dagen stond hij op een vierde plek, ruim voldoende om zaterdag met de Top 16 in actie te komen. In die Top 16 bleef Bergmann goed presteren, waardoor hij nog een plekje steeg in de ranking. Alle scores van voorgaande rondes bleven staan, dus het was van belang direct bovenin mee te draaien. En dat lukte. Zondagochtend kwamen de beste 8 heren nogmaals in actie, voor een plek in de halve finale. Bergmann zette in vier games de hoogste score neer en plaatste zich daardoor als nummer 2 voor de halve finale.

Spannende climax

In de halve finale nam Bergmann het op tegen de als derde geplaatste Nicola Pongolini uit Italië in een best-of-3 wedstrijd. De eerste game ging overtuigend naar Bergmann: 267-212, de tweede game was voor de Italiaan (226-259). In de derde en beslissende game gooiden beide spelers 193 en moest een roll-off beslissing brengen. Hierbij gooien beide spelers 1 bal, tot er een winnaar uitkomt. Bergmann gooide zich met een strike naar de finale, omdat Pongolini niet verder kwam dan 7 pins in deze belangrijke worp.

Finale

In de finale wachtte dus de als eerste geplaatst Mattias Wetterberg uit Zweden, de kampioen van 2017 en een speler met veel ervaring. Toch ging de eerste game overtuigend naar Bergmann (247-225), waarna Wetterberg de stand in de tweede game weer op gelijke hoogte bracht (204-213). Opnieuw moest een derde game beslissing brengen. Beide heren begonnen met veel spares, maar tegen het einde van de game maakte Bergmann het verschil door strikes op het bord te zetten. Zo haalde hij de het goud binnen: 225-180! Een geweldige prestatie voor de Limburger, die zich hiermee direct laat zien bij de senioren en een duidelijk signaal afgeeft aan de coaches van het Nederlands team, die over 2 weken de selectie voor de EK teams (januari 2022 in Finland) bekend moeten maken.

Het goud voor Bergmann betekent het eerste goud op de ECC sinds 2014, toen Tom van der Vliet de beste van Europa was. De Nederlandse dame die aan de ECC deelnam, Nicole Sanders uit Emmen, legde beslag op het brons. Sanders plaatste zich met overmacht als eerste voor de halve finales, maar verloor daarin van Sue Abela uit Malta, die er uiteindelijk ook met de winst vandoor ging.

Goud voor Mike Bergmann bij de heren en brons voor Nicole Sanders bij de vrouwen.
Cookieinstellingen