Boete voor Max Verstappen; Lewis Hamilton gediskwalificeerd

Foto: © Getty Images / Red Bull Content Pool

Mercedescoureur Lewis Hamilton is door de FIA na de kwalificatie voor de sprintrace gediskwalificeerd.

Uit onderzoek na de kwalificatie bleek de achtervleugel van zijn auto niet aan de regels te voldoen. De vleugel bleek verder open te kunnen dan de voorgeschreven 85 millimeter bij het activeren van de DRS. Het heeft de regerend wereldkampioen wellicht onbedoeld extra topsnelheid opgeleverd en daarmee onreglementair voordeel.

De kwalificatie betekent dat de Brit niet van pole, maar achteraan aan de sprintrace moet beginnen. Mogelijk moet hij zelfs vanuit de pitlane starten omdat er nog aan de vleugel van de Mercedes moet worden gesleuteld, maar dat is nog niet duidelijk. Mercedes kan nog in beroep tegen het besluit van de stewards.

Even daarvoor werd Max Verstappen door de FIA beboet voor het schenden van de regels van parc fermé.

Van parc fermé is sprake tussen het begin van de kwalificatierace en de start van de eigenlijke wedstrijd. Vanaf het moment van ingaan van parc fermé is het de teams niet meer toegestaan om nog iets aan de instellingen van de auto’s te veranderen. De wagens staan op een door de FIA aangewezen en bewaakte plek en voert dan ook controles op de auto’s om vast te stellen dat ze aan de reglementen voldoen.

Na de kwalificatie voor de sprintrace heeft Max Verstappen de achtervleugel van de Mercedes van Lewis Hamilton bekeken en aangeraakt. Dat had hij volgens artikel 2.5.1. van de Internationale Sportieve Code van de FIA niet mogen doen. Het leverde hem behalve een gesprek met de stewards een boete van 50.000 euro op.

De FIA heeft overigens laten weten dat de aanraking van de vleugel door Max Verstappen geen invloed heeft gehad op de achtervleugel van de Mercedes

Verstappen is overigens niet de enige coureur die zich aan deze overtreding schuldig heeft gemaakt: het komt wel vaker voor dat coureurs de auto van een andere coureur bekijken en aanraken. De FIA heeft laten weten dat hier in de toekomst strenger op zal worden gelet, om te voorkomen dat andere coureurs worden benadeeld.

Deze ferme opstelling heeft ongetwijfeld te maken met het onderzoek dat de FIA verrichtte naar de achtervleugel van de Mercedes van Lewis Hamilton.

Cookieinstellingen