Hamilton winnaar knotsgekke Grand Prix Saudi-Arabië

Foto: screenshot

De eerste Grand Prix Formule 1 van Saudi-Arabië kende een meer dan turbulent verloop met Lewis Hamilton als uiteindelijke winnaar.

Er gebeurde te veel om op te noemen op het Jeddah Corniche Street Circuit: crashes, virtual safety cars, safety cars, rode vlaggen en enkele verwarrende boodschappen van de wedstrijdleiding. En niet te vergeten de nodige clashes tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. Het leverde Verstappen een tijdstraf van 5 tellen op.

Max Verstappen startte vanaf de derde startplek achter Mercedescoureurs Hamilton en Bottas. Het hele veld kwam goed weg. In de tiende ronde ging het mis voor Mick Schumacher en volgde in eerste instantie een virtual safety car. Daarop gingen beide Mercedessen naar binnen voor een bandenwissel naar het hardste rubber, Verstappen bleef buiten en nam daardoor de leiding over. Vervolgens besloot de raceleiding de race stil te leggen om de bandenmuur te herstellen. Dat gaf Red Bull de gelegenheid om de bolide van Verstappen net als beide Mercedessen te voorzien van het hardste rubber en om de race nu vanaf de eerste startplek te herstarten.

Bij de herstart was Hamilton als snelste weg, maar Max Verstappen stak hem in de eerste bocht buiten de baan voorbij. Kort daarna crashten Perez, Mazepin en Russell en was er opnieuw een code rood. Daarbij werd besloten dat Verstappen bij de herstart werd teruggezet naar de derde startplek, Hamilton mocht vertrekken vanaf de tweede plek en Alpine-coureur Ocon vanaf de eerste startplek. Verstappen was intussen overgestapt naar de gele band en nam daarop bij de tweede herstart de leiding over. In de slotfase liet Verstappen Hamilton alsnog voorbij, zijn banden waren versleten. Hij finishte de race als tweede, derde werd Valtteri Bottas, die op het laatste rechte stuk Alpine-coureur Esteban Ocon nog net voorbij wist te steken.

Verstappen moet zich melden bij de stewards om opheldering te geven over de botsing met Lewis Hamilton, in de slotfase van de Grote Prijs van Saudi-Arabië. Verstappen hield op een recht stuk in omdat hij de leidende positie op advies van zijn Red Bull-team wilde teruggeven aan de Brit, nadat hij die even daarvoor had behouden door een bocht af te snijden. Hamilton leek verrast door de manoeuvre van zijn Nederlandse rivaal, hield ook in en reed vervolgens tegen de achterkant van de Red Bull-bolide. De Brit liep daarbij een beschadigde voorvleugel van zijn Mercedes op.

Verstappen liet Hamilton enkele rondes daarna alsnog passeren, maar pakte de eerste plaats direct weer terug. Even later haalde de Brit hem weer in. Hamilton reed daarna naar de winst, Verstappen eindigde als tweede. De twee titelrivalen gaan volgende week met evenveel punten naar Abu Dhabi (369,5). Wie voor de ander eindigt, pakt de wereldtitel.

“Luckily the fans have a clear mind about racing”, sprak Max Verstappen toen hij direct na de race via de boordradio te horen kreeg dat hij was uitgeroepen tot driver of the day. De Red Bull coureur liet duidelijk merken dat hij het niet eens was met de beslissingen van de raceleiding.

Reacties

Cookieinstellingen