Max Verstappen wereldkampioen ondanks ijzersterke Hamilton

Foto: screenshot

De race waar alle raceliefhebbers ter wereld naar uitkeken – de laatste Grand Prix van 2021 – kende een ongekend bizarre ontknoping.

Max Verstappen en regerend wereldkampioen Lewis Hamilton begonnen vandaag allebei met een puntenaantal van 369,5 punten aan de race in de wetenschap dat de coureur die vóór de ander zou weten te finishen wereldkampioen

Soms heb je een wonder nodig

Op het circuit van Yas Marina in Abu Dhabi pakte de Brit direct bij de start de eerste plek over van Max Verstappen, die vanaf pole mocht vertrekken. Hamilton legde een moordend tempo aan de dag. Verstappen, gestart op de zachtste compound, moest in de 14e ronde naar binnen voor nieuwe banden. De stop werd in de volgende ronde gepareerd door Hamilton, waarna Verstappens teamgenoot Sergio Perez aan de leiding ging. De Mexicaan hield de achter hem rijdende Hamilton in een boeiend gevecht enige tijd op, zodat Verstappen weer aansluiting kon vinden achter Hamilton.

Maar vervolgens wist Hamilton de kloof met Verstappen gestaag opnieuw te vergroten. Hij leek daarmee vooralsnog onbedreigd op weg naar zijn achtste wereldtitel. Red Bull en Verstappen moesten hopen op een wonder…

En dat wonder kwam er in twee stappen. Als eerste door het uitvallen van Antonio Giovinazzi (AlfaRomeo), met een virtual safety car als gevolg. Verstappen maakte daarvan gebruik door een nieuwe set banden van de hardste compound op te halen, Hamilton bleef buiten. De door Verstappen ingezette inhaalrace leek niet op tijd te komen. Maar vervolgens crashte Williamscoureur Nicholas Latify, met een safety car als gevolg. Opnieuw werd Verstappen door zijn team naar binnengehaald, ditmaal voor een setje gebruikte softs. En opnieuw bleef Lewis Hamilton buiten. Uiteindelijk resteerde een sprintrace over één ronde en daarin wist Max Verstappen zijn grote concurrent Lewis Hamilton te verslaan.

Een beetje geluk, sterk tactisch werk van zijn team en onwaarschijnlijke rijderskwaliteiten maakten vandaag het verschil. Max Verstappen mag zich als eerste Nederlandse coureur wereldkampioen Formule 1 noemen.

Lewis Hamilton (Mercedes) toonde zich een sportief verliezer. Ferraricoureur Carlos Sainz eindigde op de derde plek van het podium. Mercedes pakte de wereldtitel bij de constructeurs. Driver of the day werd Kimi Raikkönen. De Fin viel weliswaar halverwege de race uit, maar sloot vandaag zijn Formule 1 carrière af.

Eindstand WK Formule 1 2021

Cookieinstellingen