FIA: raceleider Masi maakte ‘menselijke fout’ in slotrace

<em>Hamilton feliciteert Max Verstappen na de kampioensrace in Abu Dhabi</em>
Hamilton feliciteert Max Verstappen na de kampioensrace in Abu Dhabi
Foto: screenshot

Wedstrijdleider Michael Masi heeft een ‘menselijke fout’ gemaakt tijdens de slotrace van de Formule 1 vorig jaar in Abu Dhabi, maar ‘naar beste weten en te goeder trouw’ gehandeld.

De uitslag van het wereldkampioenschap is definitief geldig verklaard.

Dat zijn de conclusies uit het onderzoeksrapport van de internationale autosportfederatie FIA naar de controversiële ontknoping van het kampioenschap. Het is de race waarin Max Verstappen de wereldtitel veroverde door in de allerlaatste ronde van de Grote Prijs van Abu Dhabi Lewis Hamilton in te halen en te onttronen.

Masi gaf volgens de onderzoekers zijn eigen interpretatie van de sportieve regels en wilde dat de race niet achter de safetycar zou worden beëindigd. Hij gaf vijf auto’s die door raceleider Hamilton op een ronde waren gezet opdracht de safetycar in te halen en zich zo te ‘unlappen’. Zo kon hij Hamilton en Verstappen nog één ronde geven om te racen.

De Australische wedstrijdleider handelde daarmee in strijd met de regels, want hij had eigenlijk alle coureurs die op een ronde achterstand reden voorbij de safetycar moeten sturen. Masi kon volgens de FIA die fout maken omdat het aantal auto’s dat op een ronde was gezet handmatig was bijgehouden. Het was om die reden een menselijke fout.

Cookieinstellingen