Gelener Mike Bergmann met Nederlands team Europees kampioen bowlen

<em>Mike Bergmann gooit een strike</em>
Mike Bergmann gooit een strike
Foto: Finnish Bowling Federation

De laatste keer dat de Nederlandse heren bowlers een medaille wonnen buiten de individuele disciplines om, stamt uit 1997, tijdens de WK in Amerika.

Exact 25 jaar later dus is het raak in Helsinki tijdens de Europese kampioenschappen. Het Nederlands team vol jonge talenten wint de gouden medaille.

Een van de teamleden is de 21-jarige Mike Bergmann, student HBO logistiek-engineering in Venlo en sinds zijn geboorte woonachtig in Geleen. Mike won ook het goud op EK 2021 in Griekenland voor landskampioenen. Bergmann werd in 2020 Nederlands kampioen en verdiende daarmee zijn ticket voor dit toernooi.

Het beste voor het laatst

De EK begonnen op 2 juni en verliepen tot aanvang van het Team Event moeizaam. Het team van coaches Ron van den Bogaard (Amsterdam) en Menno van den Heuvel (’s-Hertogenbosch) behield constant het gevoel dat er meer inzat. Tijdens het laatste event, voor teams van 5 spelers, viel alles op z’n plek. Nadat het team de 6 games kwalificatie als vierde was geëindigd, werd in de halve finale afgerekend met topfavoriet Zweden.

Zo bewaarden spelers Michell Stinissen (36 jaar uit Rotterdam), Jord van Weeren (28, Leiden) en jonkies Nick de Gelder (21, Hellevoetsluis), Mike Bergmann (21, Geleen) en Kenneth Ramos (18, Nieuw Vennep) het beste voor het laatst. Vrijdag 10 juni werd voor de camera’s van de Finse nationale televisie Italië, de Wereldkampioen Teams van 2018, verslagen.

Historische medaille

Deze titel betekent de eerste medaille op het EK Team Event voor de Nederlandse heren. Het feit dat het team vier debutanten kent – Brent de Ruiter (21, Middelburg) kwam tijdens de EK ook in actie, maar was reserve tijdens het Team Event – maakt deze prestatie extra bijzonder. Dat er potentieel in deze groep zit was echter wel bekend: “Ramos werd afgelopen september nog Europees jeugdkampioen, Bergmann won in oktober de EK voor landskampioenen en De Ruiter was in 2019 nog Europees jeugdkampioen. Niet voor niets hadden we veel vertrouwen in het selecteren van deze jonge spelers,” aldus Jan Jaap van der Sar namens de Nederlandse Bowling Federatie.

Met de finales van het Team Event zijn de EK direct geëindigd. Nederland kon geen potten breken in de Singles, Doubles en Trio Events, maar sloeg toe in het event dat door de meeste bowlers als het mooiste event wordt beschouwd.

Vandaag vliegt het team terug naar Nederland en landt het rond 15:30 uur op Schiphol, m.u.v. coach Menno van den Heuvel. Hij heeft de taak om de 54 bowlingballen die het team heeft gebruikt mee terug te nemen naar Nederland en doet dat met het busje van de bond.

Team_Medaille
Het Nederlands bowlingteam – Foto: Finnish Bowling Federation

Reacties

Cookieinstellingen