Alex. Tielung hoofdcoach Nederlandse honkbalteam voor blinden en slechtzienden

Foto: © Huub Keulers

Honkbal en Softball Club De Sittard Condors levert de hoofdcoach voor het eerste Nederlandse honkbalteam voor blinden en slechtzienden.

B4B oftewel blinden honkbal is een relatief nieuwe sport in Nederland. In Italië draait al jaren een competitie van 11 teams in de Italiaanse Liga voor BxC (Baseball giocata de Ciechi). In september 2021 werden drie Italiaanse coaches en één speler ingevlogen door Chantal Bos van Iedereen Kan Sporten om instructie te geven en een clinic te organiseren waaraan blinden konden deelnemen.

Aanstaand weekend (20 en 21 augustus) vindt het allereerste officiële toernooi, de WBSC Blind Baseball International Cup, plaats. De wedstrijdorganisatie is in handen van de Italiaanse bond AIBxC, maar de wedstrijden worden in Beek op Sportpark De Haamen gespeeld. De spelersgroep wordt begeleid door Jack Heuts en Maruaya Alex. Tielung. Zij worden bijgestaan door Condors (honkbalclub uit Sittard-Geleen) Frank Schmeits, Jack Versprille, Angela Scheeren en Cheetahs (honkbalclub uit Beek) John Benink en Peter Bouvrie. Cheetahs levert ook de ziende-speler, tweede-honkman Job Bouvrie.

“In mei dit jaar zijn we gestart met een structurele spelersgroep. Coaches van twee Limburgse clubs trainen wekelijks op de honkbalvelden van Beek of Limbricht met een spelersgroep van 16 blinden. Als co-team manager/hoofd coach, samen met Jack Heuts van Cheetahs, ben ik ontzettend trots op wat de samenwerkende coaches van Cheetahs Honk Softbal en HSC De Sittard Condors in deze héél korte tijd hebben bereikt met deze spelersgroep. Op 20 en 21 augustus nemen we deel aan een toernooi waar zes landenteams aan deelnemen. We zijn blij dat de WBSC dit evenement aangrijpt om onze sport onder de aandacht te brengen van het Internationale Paralympisch comité, want het hoort gewoon thuis op de Paralympics. Zaterdag 11:00 is het uur U. Met veel trots dragen wij dan voor het eerst het oranje van Team Kingdom of the Netherlands! We hopen van harte dat jullie komen kijken,” aldus coach Alex. Tielung.

Cookieinstellingen