Wereldprimeur: eerste WBSC worldcup honkbal voor blinden

Foto: © Huub Keulers

Morgen en zondag 21 augustus vindt bij De Haamen in Beek (honkbalvelden van HSV Cheetahs) een baseball for the blind (B4B) toernooi plaatst.

Dit honkbaltoernooi voor mensen met een visuele handicap wordt georganiseerd door Iedereen Kan Sporten Westelijke-Mijnstreek (IKS WM), HSV Cheetahs, Sittard Condors en de AIBXC (Italian Association Baseball Played From Blind). De WBSC (World Baseball and Softball Confederation) heeft dit evenement aangekondigd als eerste officiële b4b evenement, in de aanloop om B4B naar de paralympische spelen te brengen.

Deelnemende landen zijn Nederland, Duitsland, Italië, Frankrijk, UK en USA. Bij dit evenement zijn andere honkbalclubs uitgenodigd om kennis van en ervaring met deze tak van honkbal over te dragen, in de hoop dat deze sport zich uitbreidt door heel Nederland. De B4B cup zal elk jaar in een ander land plaatsvinden, Nederland is het eerste land dat dit evenement mag hosten. Zoals gezegd komen er uit de hele wereld teams met begeleiding en familie naar Limburg om dit evenement bij te wonen.

In Limburg worden er nauwelijks sporten aangeboden voor mensen met een visuele beperking. Verder zijn er ook weinig tot geen evenementen voor deze doelgroep. In 2021 is voor het eerst in Nederland honkbal voor mensen met een visuele beperking (B4B) aangeboden (Iedereen kan Sporten Westelijke-Mijnstreek en de twee lokale honkbalclubs, HSV Cheetahs en Sittard-Condors hebben dit georganiseerd). Het doel was om meer mensen met een beperking aan het bewegen te krijgen en meer sport- en beweegaanbod voor mensen met een visuele beperking te creëren.

Een structurele groep traint nu wekelijks in Beek. Dit is de eerste sport voor blinden en slechtzienden in Limburg en het eerste B4B team in Nederland. Deelnemers uit heel Limburg doen mee. Iedereen met een visuele beperking mag deelnemen aan de trainingen op vrijdagavond van 19:00 tot 20:30 uur in Beek bij HSV Cheetahs en Sittard-Condors.

De organisatoren hopen door dit toernooi de bekendheid voor sport voor mensen met een visuele beperking te vergroten, hopen meer sportaanbieders enthousiast te maken om B4B te gaan aanbieden, en creëren bewustwording bij de omgeving het belang van sport en bewegen voor deze doelgroep.

Reacties

Cookieinstellingen