Eerste WBSC worldcup honkbal voor blinden bijzondere happening

Foto: SGN

Gisteren en vandaag vond bij De Haamen in Beek op de honkbalvelden van HSV Cheetahs het eerste officiële internationale honkbaltoernooi voor mensen met een visuele handicap plaats.

Het toernooi werd georganiseerd door Iedereen Kan Sporten Westelijke-Mijnstreek (IKS WM), HSV Cheetahs, Sittard Condors en de AIBXC (Italian Association Baseball Played From Blind). De WBSC (World Baseball and Softball Confederation) heeft dit evenement aangekondigd als eerste officiële B4B evenement, als aanzet om B4B naar de paralympische spelen te brengen.

Teams uit Nederland, Duitsland, Italië, Frankrijk, UK en USA namen deel aan het toernooi. Bij dit evenement zijn andere honkbalclubs uitgenodigd om kennis van en ervaring met deze tak van honkbal over te dragen, in de hoop dat deze sport zich uitbreidt door heel Nederland. De B4B cup zal elk jaar in een ander land plaatsvinden, Nederland is het eerste land dat dit evenement mag hosten. Zoals gezegd komen er uit de hele wereld teams met begeleiding en familie naar Limburg om dit evenement bij te wonen.

WC B4B
Wisselen: in treintje op weg naar de juiste plek in de veldbezetting

In Italië bestaat al een kleine B4B-competitie, waaraan een tiental teams meedoen. B4B is ontstaan op initiatief van een Italiaanse profspeler en coach, die een variant bedacht waarmee ook blinden de sport kunnen bedrijven. Er is geen werper, de slagman slaat de bal – waarin belletjes zitten – vanuit de hand. Een slag is pas geldig als hij voor een bepaalde lijn tenminste een keer stuit (en dus geluid maakt). Van een homerun is sprake wanneer de bal voorbij de 68.8 meterlijn wordt geslagen. De honken zijn bezet door ziende honkmannen. De verdedigende partij moet de bal op het gehoor en gevoel zien te traceren en die vervolgens naar een van de honkmannen gooien. Zij maken hun positie kenbaar door te klappen.

Wat opvalt is het plezier dat de deelnemers en hun coaches aan B4B beleven. Kunnen sporten geeft het zelfvertrouwen een flinke boost, het is goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid en het leidt tot leuke contacten met lotgenoten, medesporters en coaches. En ook voor het publiek is het bijzonder en boeiend om mee te maken. Alleen: spontaan lawaai maken in de vorm van aanmoedigingen of applaus voor een homerun of knappe vangbal is er niet bij: dat belemmert de deelnemers namelijk ernstig in hun spel. Daarin speelt het gehoor immers een hele belangrijke rol. Juichen mag daarom alleen als de scheidsrechters dat aangeven.

In Limburg worden er nauwelijks sporten aangeboden voor mensen met een visuele beperking. Verder zijn er ook weinig tot geen evenementen voor deze doelgroep. In 2021 is voor het eerst in Nederland honkbal voor mensen met een visuele beperking (B4B) aangeboden (Iedereen kan Sporten Westelijke-Mijnstreek en de twee lokale honkbalclubs, HSV Cheetahs en Sittard-Condors hebben dit georganiseerd). Het doel was om meer mensen met een beperking aan het bewegen te krijgen en meer sport- en beweegaanbod voor mensen met een visuele beperking te creëren. Dit evenement moet de bekendheid van sport voor mensen met een visuele beperking vergroten en meer sportaanbieders enthousiast maken om B4B aan te bieden. Ook moet het bijdragen aan de bewustwording bij de omgeving van het belang van sport en bewegen voor deze doelgroep.

Een structurele groep traint nu wekelijks in Beek. Dit is de eerste sport voor blinden en slechtzienden in Limburg en het eerste B4B team in Nederland. Deelnemers uit heel Limburg doen mee. Iedereen met een visuele beperking mag deelnemen aan de trainingen op vrijdagavond van 19:00 tot 20:30 uur in Beek bij HSV Cheetahs en Sittard-Condors.

WC B4B
Publiek mag pas applaudisseren als de scheidsrechter dat aangeeft.
Cookieinstellingen