Verstappen sluit seizoen in stijl af met nog een overwinning

Vandaag kwam op Circuit Yas Marina met de Grand Prix van Abu Dhabi een einde aan het Formule 1-seizoen 2022.

De slotrace was ditmaal een stuk minder opwindend dan die van vorig jaar, want daarin reed Max Verstappen in de laatste ronde van de race naar zijn eerste wereldtitel. En dat gebeurde onder omstandigheden waarover raceliefhebbers waarschijnlijk nooit uitgepraat zullen raken. Dit jaar viel er een stuk minder te beleven: het kampioenschap was immers allang beslist, zowel bij de coureurs als de constructeurs. Het enige dat nog op het spel stond waren de tweede plekken, zowel in het rijdersklassement als dat van de constructeurs.

Tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen sloot dit seizoen in stijl af met de dertigste overwinning in zijn F1-loopbaan tot nu toe. Het was tevens zijn vijftiende overwinning van dit jaar, qua aantal een absoluut record. Zijn van de tweede startplek gestarte teamgenoot Sergio Perez slaagde er niet in om Charles Leclerc voor te blijven in de race. De Mexicaan in Red Bull-dienst volgde een andere bandenstrategie (2 pitstops) dan Verstappen en Leclerc, die beiden slechts een keer naar binnen kwamen voor een set nieuwe banden. Perez zette na zijn tweede pitstop de achtervolging in maar kwam aan het slot van de race 1,322 seconde tekort op Leclerc. Daarmee is de uitslag van vandaag gelijk aan de eindstand in het rijdersklassement. Verstappen kwam met 8,771 seconde voorsprong op Leclerc over de finish en had 10,093 seconde voorsprong op Perez.

Ferrari pakte met de tweede plek voor Leclerc en de vierde plek voor Carlos Sainz tevens de tweede plek in het constructeurskampioenschap, Mercedes moest zich dit jaar tevreden stellen met de derde plek. Het seizoen eindigde voor Mercedes-coureur Lewis Hamilton met een uitvalbeurt wegens problemen met de hydrauliek. Het werd voor de zevenvoudig wereldkampioen zijn belabberdste seizoen ooit: hij wist geen enkele overwinning te behalen, scoorde nul pole positions en eindigde als zesde in het rijdersklassement. Goed voor de nodige frustratie bij de Brit: hij gaf aan blij te zijn dat hij niet meer met this car hoeft te racen.

Na de race mocht de top drie van de race ‘donuts’ draaien voor de hoofdtribune. Dat voorrecht het verbanden van rubber werd ook gegund aan Sebastian Vettel (Aston Martin), die vandaag een punt zette achter zijn Formule 1-carrière. De sympathieke Duitser kan terugkijken op een succesvol verleden in de Formule 1, waarin hij 122 keer op het podium stond, 53 races wist te winnen en 4 keer wereldkampioen werd (alle vier de keren als coureur van Red Bull).