Max Verstappen wint boeiende race op Zandvoort

Foto: © Getty Images / Red Bull Content Pool

De weersomstandigheden in Zandvoort zorgden vandaag voor een boeiende Formule 1 race om de Grote Prijs van Nederland.

Polesitter Max Verstappen behield na een uitstekende – droge – start bij het ingaan van de eerste bocht de leiding. Voordat de eerste ronde erop zat begon het te regenen, waarop Verstappens teamgenoot Sergio Perez direct naar binnen dook voor intermediates. Daarmee rukte hij snel op naar de eerste plek van het veld. Verstappen, die een ronde later naar binnenging voor de intermediates, verloor een aantal plekken.
In ronde 13 had de tweevoudig wereldkampioen de leiding weer in handen om die de rest van de race niet meer af te geven. Enkele ronden na de herstart was de baan voldoende opgedroogd om over te stappen naar slicks.

Negen ronden voor het slot van de race viel er een zware bui, wat weer tot de nodige pitstops leidde. Eerst een overstap naar intermediates, vervolgens naar full wets. Na een crash van Guanyu Zhou (Alfa Romeo) werd de race stilgelegd. De herstart vond plaats achter de safety car, waarbij alle bolides verplicht startten op de intermediates.

De resterende sprintrace over zes ronden kwam Verstappens leidende positie niet meer in gevaar. Daardoor pakte hij niet alleen zijn elfde overwinning van het seizoen en zijn derde opeenvolgende zege in de Grand Prix van Nederland, hij evenaarde eveneens het record van 9 opeenvolgende zeges in een seizoen van oud-wereldkampioen Sebastian Vettel.

Verstappens teamgenoot Sergio Perez verloor tijdens de zware bui voor de rode vlag de tweede positie aan Fernando Alonso (Aston Martin), nadat de Mexicaan van de baan schoot. Aan het slot van de race kreeg Perez bovendien 5 seconden straf aan zijn broek wegens te hard rijden in de pitlane, waardoor niet hij maar Alpinecoureur Pierre Gasley de derde plek van het podium mocht betreden.

Volgende week wordt op het Autodromo Nazionale Monza de Grand Prix van Italië verreden.

Cookieinstellingen