Fortuna Sittard met 1-5 onderuit tegen Griekse landskampioen

PAOK Saloniki nam het oefenduel van zaterdagavond tegen Fortuna Sittard uiterst serieus.

Het was immers het laatste oefenduel van de Grieken voor de wedstrijd tegen Ajax: op dinsdag 6 augustus speelt PAOK in Amsterdam in de derde voorronde voor de Champions League tegen de Nederlandse landskampioen. Voor Fortuna Sittard was het de vijfde oefenwedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen en het laatste oefenduel voor aanvang van de competitie.

Coach Sjors Ultee stuurde de volgende basiself het veld in: Alexei Koselev, Felix Passlack, Branislav Ninaj, Grégoire Amiot (Clint Essezrs), Mica Pinto, Jorrit Smeets (Patrik Raitanen), Mark Diemers, Alex Carbonell (Dimitrios Ioannidis), Adnan Ugur (Agim Zeka), Rasmus Karjalainen (Nassim El Ablak) en Vitalie Damascan (Carlos Faya). Alle wissels vonden in de loop van de tweede helft.

Fortuna Sittard had op een door de regen moeilijk bespeelbaar veld in de eerste helft weinig in te brengen tegen de snelle en effectieve Griekse ploeg. PAOK gaf in de eerste helft welgeteld twee kansjes weg. Zowat elke Griekse aanval was gevaarlijk. Vooral spits Chuba Akpom was met zijn uitstekende techniek en snelheid moeilijk af te stoppen. Hij scoorde in de eerste helft drie van de vier Griekse doelpunten. Aanvoerder Pelka – in de 44e minuut gewisseld voor Lazaros Lamprou – nam de andere treffer van PAOK voor zijn rekening. Vitalie Damascan scoorde bij een 0-3 stand zijn eerste treffer voor Fortuna Sittard.

In de tweede helft ging PAOK op jacht naar meer doelpunten. En opnieuw was het Akpom die Koselev wist te passeren. Maar daarmee was vroeg in de tweede helft tevens het laatste doelpunt van de wedstrijd gescoord, al was de vorig seizoen voor Fortuna spelende Lazaros Lamprou in de laatste minuut van de wedstrijd nog dicht bij een zesde Griekse treffer. Hij raakte de paal.

Gaandeweg de tweede helft kreeg Fortuna Sittard iets meer grip op het spel en werd er minder snel balverlies geleden. De ploeg creëerde een viertal kansen, maar de Griekse doelman voorkwam met een aantal fraaie reddingen een tweede tegentreffer. De naar schatting 2000 toeschouwers – waarvan ongeveer 250 PAOK-fans – zagen Fortuna Sittard vanavond met 5-1 verliezen van een veel sterkere tegenstander.

Op zondag 4 augustus speelt Fortuna Sittard om 20:00 uur het eerste duel in de Eredivisiecompetitie 2019-2020 uit tegen AZ. Het eerste thuisduel wordt gespeeld op zondag 11 augustus om 12:15 uur. Dan is Heracles Almelo de tegenstander.