Fortuna Sittard wint overtuigend van VVV Venlo

De Limburgse derby in de eredivisie tussen Fortuna Sittard en VVV Venlo is geëindigd in een verdiende 4-1 overwinning voor de thuisploeg.

Het echte derbygevoel mocht dan wellicht ontbreken, het publiek kreeg een leuke wedstrijd van twee aanvallend ingestelde ploegen te zien.

De wedstrijd begon zaterdagavond ruim een half uur later dan gepland. Oorzaak: een loshangend reclamebord boven de Ricksen side. Dat moest eerst worden vastgezet voordat de wedstrijd mocht beginnen. Er daarvoor moest een hoogwerker het stadion binnengereden worden.

VVV nam in de eerste vijf minuten het initiatief, maar gevaarlijk werd de ploeg uit Venlo vooralsnog niet. Daarna zette Fortuna Sittard aan. Een vrije trap aan de rand van de zestien werd door Mark Diemers in de negende minuut direct tot doelpunt gepromoveerd. VVV ging op jacht naar de gelijkmaker en was daar een paar keer dicht bij. Maar het was de thuisploeg die opnieuw wist te scoren, opnieuw was Mark Diemers de maker van het doelpunt en opnieuw deed hij dat vanuit een vrije trap van buiten de zestien. Direct daarna ontsnapte Fortuna aan de aansluitingstreffer van VVV Venlo en direct daarop was Fortuna dicht bij de 3-0, maar Passlack schoot de bal naast het Venlose doel. VVV was nog een aantal keren dicht bij de aansluitingstreffer, maar een tegentreffer bleef de thuisploeg vooralsnog bespaard.

In de 50e minuut haalde Amadou Ciss vanaf de rand van de zestien verwoestend uit en hij liet daarbij doelman Kirschbaum kansloos: 3-0. VVV was na rust een stuk agressiever in de duels, Fortuna Sittard was dat al de hele wedstrijd.

In de 54e minuut leek Fortuna op 4-0 te komen. Fortuna kreeg na een overtreding van een VVV-speler op Sambou voordeel en Diemers wist vervolgens te scoren. De treffer werd door tussenkomst van de VAR evenwel afgekeurd. De aanval waaruit Diemers scoorde begon bij George Cox en die zou voorafgaand aan zijn pass hands hebben gemaakt. Vreemd genoeg volgde daarop alsnog een vrije trap voor Fortuna Sittard voor de overtreding op Sambou en geen vrije tap voor VVV vanwege de handsbal van Cox. Diemers benutte de vrije trap ditmaal net niet.

Via Opoku kwam VVV Venlo in de 72e minuut terug in de wedstrijd. VVV werd daarop sterker en dreigender. De Fortuna-defensie kreeg de nodige hoekschoppen te verwerken. In de 87e minuut viel echter alle druk van de schouders van de thuisploeg. Mark Diemers verzilverde een penalty na een overtreding van een VVV-verdediger op Amadou Ciss en kroonde zich met zijn derde treffer tot onbetwiste man of the match.

Fortuna Sittard begon het duel met de volgende elf basisspelers: Alexei Koselev, Clint Essers (46’ Cian Harries), Branislav Ninaj, Martin Angha, George Cox, Felix Passlack, Tekie Tesfaldet, Jorrit Smeets, Bassala Sambou (80’ Alex Carbonell), Amadou Ciss en Mark Diemers (89’ Vitalie Damascan).

Scheidsrechter Danny Makkelie trok geel voor Tekie Tesfaldet van Fortuna Sittard en voor Cattermole, Post en Pachonik van VVV Venlo.

De twee komende thuiswedstrijden speelt Fortuna Sittard tegen ADO Den Haag. Aanstaande donderdag is dat een bekerduel (aanvang 20:45 uur) en op zaterdag 9 november staat het treffen in het teken van de reguliere competitie (aanvang 19:45 uur). Tussen deze twee wedstrijden door speelt Fortuna Sittard op zondag 3 november om 14:30 uur uit tegen FC Utrecht.