Eredivisie Shirt Festival: kies het mooiste eredivisieshirt

Foto: © Fortuna Sittard

De Eredivisie CV heeft samen met alle clubs een online verkiezing van het mooiste Eredivisieshirt aller tijden op touw gezet.

Van elke club die sinds 1956 uitkwam in de Eredivisie zijn – van elk jaar dat die club in de hoogste Nederlandse voetbalafdeling uitkwam – foto’s geplaatst op een website.

Er komen in totaal 1754 shirts voorbij, van bekende clubs, maar ook van clubs die al enige tijd niet meer bestaan. Namen die bij oudere lezers wellicht de klank van de stem van Frits van Turenhout in herinnering brengt. De Volewijckers – Elinkwijk: …

Clubshirts ook waarop nooit shirtreclame heeft geprijkt, omdat die clubs vóór 1982 – het jaar waarin voor het eerste shirtreclame werd gevoerd – al ophielden te bestaan. In dat rijtje staan ook namen van de Limburgse clubs Fortuna ’54, RKSV Sittardia en Rapid JC.

Fans kunnen tot begin mei stemmen op hun favoriete voetbalshirt, waarna iedere club zijn eigen ‘mooiste thuis- en uitshirt ooit’ bekend maakt.

Een vakjury bestaande uit Jan-Joost van Gangelen (FOX Sports), Frank Evenblij (Bureau Sport), Arno Kantelberg (Esquire), Sjoerd Mossou (AD) en Victoria Koblenko (actrice/presentatrice) kiest op 8 mei vervolgens het mooiste shirt uit de geschiedenis van de Eredivisie.

Voetbalmagazine SANTOS maakte speciaal voor de campagne de Eredivisie Shirtbijbel: een standaardwerk nu in de winkels ligt. Daarin worden de bijzondere ontwerpen, de clubkleuren, de verhalen en de anekdotes van alle clubs uitvoerig belicht. Dat zal overigens ook gebeuren via de diverse Eredivisie- en clubkanalen, FOX Sports en het AD.

Vrijdag 8 mei wordt door de Eredivisie tevens uitgeroepen tot Voetbal Shirt Vrijdag: de dag waarop iedere voetbalfan in Nederland zijn favoriete shirt draagt.

Reacties