Het wielerseizoen is gestart! De komende periode vinden er in Limburg weer verschillende wielerevenementen plaats.
Wat moet je doen als je als weggebruiker te maken krijgt met een voorbijrazende wielerwedstrijd? Die vraag stond centraal toen vorig een video werd gemaakt om spelregels met betrekking tot een wielerkoers bij het publiek bekend te maken. Politie Limburg heeft samen met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROVL) en Limburg Cycling de koppen bij elkaar gestoken en de preventievideo 'Een Veilige Koers' gelanceerd. Belangrijkste boodschap in de video: 'Wacht bij een wielerwedstrijd tot de bezemwagen en sluitrijder zijn gepasseerd, en steek dan pas over!'. Ook dit jaar wordt de video voor iedere wielerwedstrijd via diverse kanalen van deze betrokken organisaties verspreid.
In het verleden zijn er regelmatig aanrijdingen of 'bijna-aanrijdingen' ontstaan tijdens een wielerwedstrijd, doordat bijvoorbeeld een automobilist of andere weggebruikers een weg willen oprijden waar op dat moment een wielerwedstrijd bezig is. Er zijn enkele belangrijke kenmerken waarop weggebruiker kunnen letten, alleen zijn deze niet altijd bij het publiek bekend. Iedere wielerwedstrijd wordt bijvoorbeeld afgesloten door een bezemwagen met daarbij een motorrijder van de politie, de zogenaamde 'sluitrijder'. Nadat deze sluitrijder is gepasseerd mag verkeer en publiek pas weer verder rijden, fietsen of lopen. In de video die door de verschillende partijen is gemaakt willen we aandacht schenken aan deze, vaak onbekende, regels.
De video is vorig jaar in maart opgenomen op de Camerig in Vijlen, een belangrijke wielerlocatie. Verschillende figuranten maar ook oud-wielrenner Gert Jakobs en profrenner Roy Curvers van Team Sunweb hebben hun steentje bijgedragen aan het filmpje. In een minuut wordt uitgelegd hoe een koers is opgebouwd, en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn. "Het is goed dat je mensen kunt laten zien wat er tijdens een koers gebeurt. In een Amstel Gold Race kan het best zijn dat een kopgroep 10 minuten voorop ligt. Als mensen zich daarvan bewust zijn, gaan ze ook minder snel het parcours op en krijg je een veiligere situatie", aldus Gert Jakobs.
Klik hier om de video te bekijken. Iedereen is vrij om de video te delen of te gebruiken, zolang er niet in geknipt wordt en de bron wordt vermeld (Politie Limburg). Hoe groter het bereik, hoe meer mensen kennis kunnen maken met de spelregels van een wielerwedstrijd.