Dorpskermissen verdwijnen, wat is het alternatief?

Foto: © Amuserent

#ADVERTORIAL – Onze provincie is van oudsher een plek met veel kermissen. Bij iedere kerk was er wel een ‘kermisplein’.

En zeker één keer per jaar, meestal op een kerkelijke feestdag, liep het hele dorp nadat de heilige mis was bezocht richting het kermisplein. Helaas liggen deze tijden inmiddels achter ons.

Iedereen kent wel de grotere en nog steeds populaire kermissen zoals die van Geleen, Echt, Weert en het Oktoberfeest in Sittard. Stuk voor stuk succesvol en drukbezocht door bezoekers uit de hele regio. Hoe anders is het gesteld met de kermissen in de kleine dorpjes. Veel dorpskermissen dreigen te verdwijnen of zijn al verdwenen.

Dit is aan verschillende oorzaken te wijten. Zo zijn de gezinnen momenteel kleiner en in de dorpen is vaak ook sprake van meer vergrijzing en ontgroening. Er zijn steeds minder kinderen in de dorpen en dat zijn toch eigenlijk wel de belangrijkste klanten van de kermis.

Daarnaast heeft iedereen een drukke agenda en kost het vaak veel moeite om de smartphone of tablet aan de kant te leggen en een wandeling richting kermisplein te maken.

Zonder bezoekers géén kermis, de exploitanten komen om de dorpelingen te plezieren maar nog belangrijker om een boterham te verdienen! Het is een neerwaartse spiraal; een mooie kermis met minder bezoekers zal het jaar erop kleiner worden omdat het niet lonend is voor de exploitanten.

Gevolg zal zijn dat er het jaar daarna nog minder bezoekers komen omdat er toch al minder attracties staan en ga zo maar door…

Daarnaast mogen we ook wel stellen dat er momenteel in Limburg minder kermisexploitanten zijn dan 15 jaar geleden. Ook daar hebben ze kleinere gezinnen gekregen en de vraag is maar of het nageslacht ook zijn geld wil gaan verdienen op de kermis. Ter verduidelijking, 15 jaar terug waren er nog veel exploitanten in Limburg die een autoscooter of botsauto’s exploiteerde, momenteel zijn deze helaas op de vingers van één hand te tellen! Dus het aanbod is zeker ook minder geworden.

Maar zijn er dan geen alternatieven voor de dorpskermissen? Volgens David Janssen van Amuserent zijn er zeker mogelijkheden om in een leuke kermisdag voor de jeugd te voorzien! Veel dorpen nemen momenteel het heft in eigen handen, vaak gestimuleerd door de gemeente regelen ze zelf een leuk programma voor de lokale jeugd.

David geeft aan dat er ook in de gemeente Sittard-Geleen goede voorbeelden te vinden zijn: Limbricht bijvoorbeeld, heeft al jaren een alternatieve kermis in september. Een geweldige dag, georganiseerd door het café in de buurt in combinatie met de plaatselijke verenigingen. “Er is muziek, een drankje en een hapje en wij van Amuserent verzorgen het kindervermaak.”

Ook Broeksittard heeft op zondag 15 september de eerste keer een alternatieve kermis. “Tijdens de St.-Lambertuskermis zullen van 13:30 tot 19:00 uur diverse attracties op het kermisplein klaar staan om de jeugd een leuke dag te bezorgen. Ondanks dat de organisatie veel last-minute heeft moeten regelen staat er toch een mooi aanbod aan attracties en we hopen dan ook veel gezinnen te
mogen begroeten. En dat tegen zeer vriendelijke entreeprijzen!” Lees verder onder de foto.

suikerspin

David vertelt verder: “We hebben uiteraard geen grote kermisattracties maar voor de kinderen is het plezier er niet minder om. Ze amuseren zich prima op onze draaimolen, mini cars of op onze spectaculaire crazy sweeper. Om het kermisgevoel compleet te maken voorzien we uiteraard in popcorn en suikerspinnen, want deze mogen uiteraard niet ontbreken”, lacht David.

AmuserentInmiddels is Amuserent met zijn attracties door de hele provincie te vinden. “We verzorgen de opbouw, assisteren bij de begeleiding en na afloop breken we alles weer af. We werken voornamelijk met op maat gemaakte pakketten voor dit soort evenementen. We hebben variatie genoeg in ons aanbod, dus we kunnen makkelijk wisselen waardoor er ieder jaar weer iets nieuws te vinden is op de dorpskermis. We denken graag met onze klanten mee, want veelal worden dit soort evenementen georganiseerd door vrijwilligers uit het dorp. Deze mensen dragen hun dorp een warm hart toe en proberen de kermistraditie in stand te houden. Wij van Amuserent werken hier altijd graag aan mee!”

David Janssen
David Janssen – Amuserent

Reacties