Nul procent rente? Regel zés procent voor uw kinderen!

Foto: CC0

ADVERTORIAL – Nu de spaarrente bij de banken is gezakt tot 0 procent – en soms zelfs al negatief is – zijn spaarders simpelweg de dupe van het feit dat ze spaargelden hebben.

Sterker nog; het niet ontvangen van rente betekent zelfs dat er jaarlijks concreet geld wordt verloren door het hebben van geen rendement. De fiscus rekent over het box III vermogen immers nog steeds gewoon ongeveer 1,2 procent en de ECB probeert de inflatie richting 2,5 procent te duwen. Dus per saldo verliest de spaarder ruim 3,5 procent aan koopkracht per jaar.

Of we dit nu belachelijk vinden, of beoordelen dat dit simpelweg het gevolg is van de huidige economische en monetaire situatie laat ik graag in het midden.

Doordat spaarders op dit moment onrustig zijn en op zoek zijn naar toch iéts van rendement worden vele alternatieven aangeboden voor spaargelden. Zo kopen mensen nu meer vastgoed aan om te gaan verhuren en is er ook een duidelijke beweging zichtbaar van particuliere (vaak volslagen onervaren) beleggers op de beurs. Eenieder maakt hierin natuurlijk zelf zijn afweging.

Bij alle mogelijkheden om rendement te maken wordt bijna nooit de optie genoemd om een klein gedeelte van het spaargeld aan te wenden voor correcte fiscale testamenten en volmachten. Ook hiermee is een fors rendement te behalen.

Bij een gemiddeld gezin is het namelijk goed mogelijk om besparingen van erfbelasting te realiseren bij het eerste en tweede overlijden. Ook is het mogelijk om op de zogenaamde kindsdelen (de delen die de kinderen bij het eerste overlijden op papier erven maar pas ontvangen bij het overlijden van de langstlevende ouder) een rente te zetten van 6 procent aan samengestelde rente. Deze rente zorgt ervoor dat de kindsdelen met een 6 procent per jaar toenemen, rente over rente, waardoor de kinderen bij het tweede overlijden deze rente volledig onbelast kunnen incasseren.

Kortom: via een compleet andere weg zijn er toch mogelijkheden om uw gelden te laten renderen tegen een mooie rente. Terloops stelt u middels deze regelingen ook veel vermogen veilig voor de eigen bijdrage in de zorg.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek over dit onderwerp en alle aanverwante erfrechtelijke zaken.

Mr. Mat Scheepers
De Erfrecht Planners
0800-1031

Reacties