Een dagvaarding; wat voor ding?

Foto: CC0 via Pixabay

ADVERTORIAL – Een dagvaarding, je zou er maar een krijgen. Krijg je er één, dan ben je opgeroepen om bij de rechtbank te verschijnen.

Dat deel zal voor de meeste mensen nog wel duidelijk zijn. Maar de rest van een dagvaarding meestal niet.

Het kan gaan om een scheiding, burenruzie, arbeidsconflict, huurgeschillen, een strafzaak en ga zo maar door. Problemen tussen mensen en/of bedrijven kunnen bij de rechter terechtkomen.

Veel mensen stoppen met lezen nadat ze de eerste paar zinnen van de dagvaarding hebben bekeken. “Onbegrijpelijk” is dan de reactie. Onbegrijpelijk dat ze er een ontvangen én onbegrijpelijk wat erin staat.

Dit heeft te maken met het ‘juridisch taalgebruik’. Ik denk niet dat dit op korte termijn zal veranderen. Er wordt al jaren geroepen dat juristen onbegrijpelijke taal gebruiken. Denk maar eens aan de schrijver Franz Kafka die daar meer dan 100 jaar geleden al een boek over schreef.

Omdat de dagvaarding een oproep is om bij de rechter te komen, is het wel een heel belangrijk stuk. Om goed gebruik te kunnen maken van al je rechten is het daarom heel belangrijk zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Vaak moet je namelijk voor een bepaalde dag aangeven wat jij wilt dat er gebeurt. Doe je dat niet, dan ben je te laat. Dat kan in je nadeel werken. Het is dus belangrijk dat je op tijd deskundige hulp inschakelt. Een advocaat kan je helpen bij het voeren van verweer, het oproepen van getuigen of het inbrengen van bewijsstukken. Maar zelfs het laten intrekken van de dagvaarding is soms mogelijk.

Wees er daarom op tijd bij. Bij Lina Advocaten werken advocaten op vrijwel alle rechtsgebieden, waardoor de kans groot is dat wij je kunnen helpen. Ontvang je een dagvaarding? Neem dan snel contact op en wij zorgen dat de juiste, deskundige advocaat jou verder helpt.

Door: mr. drs. E. (Erik) Gorsselink, [email protected], telefoon 06-25082228

lina advocaten

Lina Advocaten
Engelenkampstraat 76 – 6131 JJ Sittard
St. Martinusstraat 64 – 5911 CK Venlo

Cookieinstellingen