Raar

Foto: De Erfrecht Planners

ADVERTORIAL – Ik vind het een rare zomer. Het weer is raar en er gebeuren rare dingen.

Op de olympische spelen komt een renster over de finish die juicht voor goud, maar zilver wint. Onze Mathieu verlaat de tour voor de olympische mountainbike race en valt in de eerst 10 minuten. En niet door domme pech, maar omdat hij niet wist dat er geen plakje achter de rotsen lag tijdens de wedstrijd. Ehhhmmmm? En zojuist lees ik dat er een jonge vrouw is omgekomen bij het bungeejumpen, omdat ze dacht dat het haar beurt was om te springen, maar ze had nog geen elastisch koord om haar voeten!?

Van sommige zaken zou je toch denken dat ze niet fout kunnen gaan, of dat het toch wel gewoon zo geregeld is dat het niet kan gebeuren. Simpelweg omdat we mensen zijn, met een relatief grote schedel waarin onze hersenen zitten. Niet dus. Alles kan misgaan blijkbaar. Op elk willekeurig moment en onder alle omstandigheden. Helaas.

In ons vak komen we ook soms rare en aparte situaties tegen, waarbij het soms niet te verklaren is waarom zaken geregeld zijn zoals ze geregeld zijn, of waarom zaken juist niet of niet compleet geregeld zijn.

Een aantal voorbeelden:

Twee-traps-testament
Met enige regelmaat komen we nog klanten tegen die bij ons komen met een twee-traps-testament waarin geregeld is dat bij het eerste overlijden geen erfbelasting betaalt hoeft te worden. Dat dit ook meteen het enige voordeel is van deze testamentvorm realiseren zich deze klanten niet, en is hun vaak ook niet uitgelegd. Dat er over 2 overlijdens gezien juist veel meer erfbelasting betaald wordt en dat het vermogen niet of niet compleet is veilig gesteld voor de eigen bijdrage in de zorg is bij de meesten niet bekend. En dat is toch een beetje raar!

Geen volmacht
Gezinnen die niks hebben geregeld voor de situatie van wilsonbekwaamheid van een van de echtelieden komen nog steeds veel voor. Deze mensen realiseren zich niet of onvoldoende wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld dementie of alzheimer bij een van de partners. Grote juridische zaken, waarvoor 2 handtekeningen benodigd zijn, kunnen dan immers niet meer worden geregeld. Huis verkopen in die situatie? Vergeet het maar. Hypotheek wijzigen in die situatie? Vergeet het maar.

In de praktijk leidt dit tot heel vervelende en verdrietige situaties die vaak niet of nauwelijks meer opgelost kunnen worden, omdat de vervelende situatie van wilsonbekwaamheid zich al heeft voorgedaan.

En als we dit bezien in het kader van de titel van deze column, dan is het wellicht toch gewoon “raar” dat mensen een heel leven spaarzaam leven en een mooi vermogen opbouwen, maar vervolgens de bescherming van hun vermogen en nalatenschap niet goed hebben geregeld? Toch?

Ik wil graag afsluiten met een uitnodiging aan uw allen om na te denken over de eindigheid van uw leven, over de dood, en de mogelijke geestelijke problemen die u of uw partner zouden kunnen treffen. Dat is niet raar, maar zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn.

Laat u goed informeren en breng uw erfrechtelijke zaken op orde! We staan u graag hierin bij!

Waarvan akte.

Mat Scheepers
De Erfrecht Planners
0800-1031

Cookieinstellingen