Volgende week Valentijnsdag: een dag om je lief te verrassen

Foto: SGN

Op maandag 14 februari is het Valentijnsdag. Over de oorspong van dit feest doen verschillende verhalen de ronde.

Volgens een daarvan zou Valentijn een priester zijn geweest in de derde eeuw van onze jaartelling. Hij zou een huwelijk hebben voltrokken tussen een Romeinse soldaat en een christelijke vrouw, om daarmee hun liefde voor elkaar te bezegelen. Dat kostte Valentijn uiteindelijk de kop, want de Romeinse keizer was het er niet mee eens. Een ander verhaal is dat Valentijn een middeleeuwse monnik was in een Italiaans klooster. Stelletjes die hem bezochten schonk hij geluksbloemen, die hij zelf kweekte in zijn kloostertuin.

Volgens Wikipedia is Valentijnsdag na Nieuwjaarsdag de meest gevierde feestdag ter wereld. Maar in sommige – met name streng-islamitische – landen was het tot voor kort of is het nog steeds verboden om Valentijnsdag te vieren. In Nederland wordt de in de jaren vijftig van de vorige eeuw op initiatief van de Nederlandse bloemistenbranche uit Groot-Brittanië overgenomen feestdag door veel mensen gevierd.

Deze dag van de verliefden is natuurlijk een ideale dag om eens lekker uit eten te gaan met je lief. Bij De Vief Heringe aan de rand van het bijzonder fraai opgeknapte stadspark van Sittard hebben ze daarvoor een speciaal driegangen Valentijnsmenu samengesteld, dat van vrijdag 11 tot en met dinsdag 15 februari besteld kan worden. En ga je graag naar het theater? Dan is op 14 februari een bezoek aan de musical de Rocky Horror Show in het Toon Hermans Theater ook een optie, al klinkt horror nou niet bepaald romantisch in de oren. Het is qua voorstelling in elk geval een wereldhit.

Reacties

Cookieinstellingen