GroenLinks op de bres voor Casa Piano

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Casa Piano in Born knokt voor het voortbestaan van Tutti Mangiare. Uitbater Sergio Klein heeft zijn hoop nu gevestigd op het feit dat hij daarmee een maatschappelijke functie vervult, en dat is volgens hem wél conform de bestemming van het pand aan de Kerkstraat in Born.

Eerdere pogingen van Klein om de bestemming aangepast te krijgen in horeca werden door de gemeente afgewezen.

Bij Casa Piano schuiven onder de noemer Tutti Mangiare dagelijks mensen aan voor een gezamenlijke maaltijd, waarvoor een bescheiden bedrag wordt gerekend. De vaste gasten zijn mensen die niet zelf kunnen of willen koken en die behoefte hebben aan het sociale contact dat samen eten met zich mee brengt. In een tijd dat ouderen en andere zorgbehoevenden langer zelfstandig moeten blijven wonen voorziet Casa Piano daarmee in een belangrijke behoefte.

Vanaf 22 oktober moet Sergio Klein stoppen met Tutti Mangiare. Volgens de gemeente is het een horeca-activiteit en daarvoor heeft Casa Piano geen vergunning. Wanneer Casa Piano daarmee toch doorgaat wordt een dwangsom opgelegd.

De raadsfractie van GroenLinks springt voor het initiatief Tutti Mangiare van Casa Piano op de bres. “Wanneer Tuttit Mangiare van Casa Piano verdwijnt verliezen tientallen alleenstaanden, veelal eenzame mensen uit Born en omliggende dorpen hun vaste plek voor sociale ontmoetingen, activiteiten en mogelijkheden tot het doen van vrijwilligerswerk,” zegt Kim Schmitz, fractieleider van GroenLinks.

Volgens de fractie van GroenLinks heeft het college de maatschappelijke functie van Casa Piano nog niet erkend, terwijl de praktijk in Born laat zien dat het die functie wel degelijk al 3 jaar heeft. Het principe Tutti Mangiare is volgens GroenLinks zelfs een schoolvoorbeeld van een breed gedragen mogelijkheid tot participatie vóór en door burgers.

GroenLinks zoekt daarom een oplossing voor het voortbestaan van deze belangrijke maatschappelijk voorziening in Born en heeft het college van Sittard-Geleen daarom vragen gesteld.

Fractievoorzitter Kim Schmitz: “We vragen ons onder andere af waarom het college de maatschappelijke functie van Tutti Mangiare maar niet erkent en aan welke eisen zo’n voorziening dan wel niet moet voldoen om erkend te worden. We hopen van harte dat het college de per 22 oktober opgelegde dwangsom wil opschorten totdat continuering van deze belangrijke maatschappelijke voorziening voor Born kan worden gewaarborgd.”

Cookieinstellingen