Brouwerij InBier start contractbrouwerij in Sittard

Michiel Ruigt en burgemeester Cox proosten op Brouwerij InBier
Michiel Ruigt en burgemeester Cox proosten op Brouwerij InBier
Foto: HH

Er waren tijden dat Sittard meerdere brouwerijen telde, maar de laatste van die lokale brouwers – brouwerij Germania – stopte er in 1950 mee. Na ruim 65 jaar komt er in het Sittardse eindelijk weer een brouwerij tot leven.

Deze nieuwe brouwerij is een mooie aanvulling in het Limburgse bierlandschap. Maar ook een brouwerij die, zelfs voor Nederlandse begrippen, uniek van opzet is.

Naar het voorbeeld van twee bestaande Belgische voorgangers krijgt ons land namelijk een grote contractbrouwerij voor speciaalbier, die zich enkel en alleen zal bezighouden met het brouwen van bier voor derden.

De biermarkt, die zich al enkele jaren wereldwijd en zeker ook in Nederland explosief ontwikkelt, heeft een groot tekort aan brouwcapaciteit. Veel startende ondernemers zijn wel in staat een aansprekende receptuur voor een of meer bieren te ontwikkelen, maar het ontbreekt hen aan de mogelijkheid om dat bier vervolgens in grotere hoeveelheden te produceren. Onder meer in die behoefte wil Brouwerij InBier voorzien.

Met de aanstaande inbedrijfname van een volautomatisch brouwhuis is InBier straks in staat om brouwsels vanaf 10hl tot 8 brouwsels van 20hl per dag te realiseren. De vergistings- en lagerruimte sluiten vanzelfsprekend aan bij deze productiecapaciteit.

Verder is er een grote ‘warme kamer’ voorzien, waar de veelgevraagde nagisting op fles zijn beslag krijgt.

Bottelen in een variatie aan flestypen en afvullen op fusten in rvs of kunststof gebeurt in huis en kan ook los van het brouwen in opdracht plaatsvinden.

Pand Brouwerij InBier

Initiatiefnemers Michiel Ruigt en Paul Loyson, beiden zytholoog (zeg maar biersommelier – red.), en brouwmeester Ben Hodes zijn inmiddels gestart met de voorbereidende werkzaamheden in een ruime hal op industrieterrein Noord in Sittard.

De naam en het logo van de nieuwe brouwer werden vandaag in de Sittardse optochthal onthuld door burgemeester Sjraar Cox: Brouwerij InBier. Dat gebeurde naast de carnavalswagen van Buurt Sjteivig, die als thema In Zitterd kump weier laeve in de broewerie heeft.

Naar verwachting opent Brouwerij InBier in juli of augustus haar deuren. Het benodigde personeel wordt gezocht onder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

brouwerij-inbier-2

Cookieinstellingen