Info-avond Stop Tihange

Foto: © Traumrune - Wikimedia Commons CC-BY-3.0

In de Muziekgieterij in Maastricht vindt op woensdagavond 11 mei een burgerinformatie-avond plaats, waarin burgers zullen worden geïnformeerd over de Belgische kerncentrales.

Op zondagmiddag 22 mei 2016 vindt er een demonstratieve optocht plaats voor sluiting van de centrales. De demonstratie start vanaf Plein 1992 en eindigt op de Markt.

De kerncentrale van Tihange is oud, reactor 2 is ondanks de geconstateerde haarscheurtjes in de wand van het reactorvat toch weer opgestart, er waren tal van incidenten en dan is er nog de terrorismedreiging. Vanuit Nederland, Duitsland en Luxemburg en uiteraard ook binnen België zelf wordt de roep om sluiting van de centrales sterker.

De burgerinformatieavond (11 mei van 19:00 – 22:00 uur, entree vanaf 18:30 uur) staat open voor alle geïnteresseerde burgers uit Zuid-Limburg en wordt geopend door burgemeester Penn-te Strake en Städteregionsrat Helmut Etschenberg. Aanwezigen zullen worden voorgelicht over wat er aan de hand is bij de Belgische kerncentrales, wat Maastricht en Zuid-Limburg hieraan doen en wat burgers zelf kunnen doen.

Achtereenvolgens zullen er vertegenwoordigers spreken van Belgian Nuclear Forum, Greenpeace België, Internationale Ärzte für die Verhütung des Atomkrieges (IPPNW), GGD/Veiligheidsregio Zuid-Limburg, WISE Nederland en het Milieu front Eijsden.

Mogelijkheid tot het stellen van vragen wordt zo ruim mogelijk geboden. Als nevenprogramma is er een informatiemarkt, met standjes van onder andere EMEC, de Aachener Aktionsbündnis gegen Atomenergie en de Natuur en Milieu federatie Limburg. Organisatoren van de informatieavond zijn GroenLinks Maastricht, het Milieu front Eijsden, de Natuur en Milieu federatie Limburg en WISE Nederland.

De demonstratie “Stop Tihange & Doel” van 22 mei Start om 14:00 uur op Plein 1992 en eindigt met een podiumprogramma op de Maastrichtse Markt waar vertegenwoordigers uit Duitsland, België en Nederland zullen spreken o.a.: Aachener Aktionsbündnis gegen Atomenergie, Nucléaire Stop Kernenergie en Liesbeth van Tongeren (Tweede Kamerlid GroenLinks). Zowel de informatieavond als de demonstratie worden – naast de organisatoren – breeduit ondersteund door alle Maastrichtse politieke partijen (Seniorenpartij, CDA, D66, SP, PvdA, PVM, VVD, MV en LPM), het Aachener Aktionsbündnis gegen Atomenergie Aachen, Natuur en Milieu federatie Limburg, Nucléaire Stop Kernenergie en WISE Nederland.

Cookieinstellingen