Omzet Sittardse coffeeshops fors onderuit

06 jun 2016, 20:27 Nieuws
skunk relax coffeeshop auto
HH
Sinds Sittard-Geleen op 1 juni weer strikt handhaaft op naleving van het I-criterium door lokale coffeeshops is de omzet van Skunk en Relax gekelderd tot 15 procent van het niveau van vóór 1 juni.
Dat zegt Peter Hendriks, de uitbater van de Sittardse coffeeshops, tegen Dichtbij.nl. Hendriks zegt verder dat zijn coffeeshops in Roermond vanaf 1 juni geen opvallende omzetstijging hebben vastgesteld.
Vanaf de dag van herinvoering van het I-criterium donderde de omzet van de coffeeshops omlaag. Het aantal buitenlandse drugstoeristen dat naar Sittard-Geleen reist om inkopen te doen is enorm afgenomen. Alleen buitenlanders die nog niet op de hoogte zijn van het verkoopverbod maken nog de tevergeefse reis naar de coffeeshops van Sittard-Geleen.
Het aantal straatdealers is zoals werd verwacht sinds 1 juni flink toegenomen. Om overlast van die dealers de kop in te kunnen drukken hebben de gemeenten in de Westelijke Mijnstreek een drugsmeldpunt ingesteld. Op basis van de daarmee verzamelde informatie pakt de politie de overlast gericht aan.
Ook wordt veel gecontroleerd of de coffeeshops zich aan het I-criterium houden en geen wiet meer verkopen aan klanten die geen Nederlands ingezetene zijn.
» Drugsmeldpunt tefeloon046 - 477 8510
Het aantal Nederlandse ingezetenen dat in de lokale coffeeshops softdrugs koopt is ten opzichte van vier jaar geleden overigens met 19 procent gedaald. Die daling kan mogelijk (deels) verklaard worden doordat Nederlandse bezoekers na de invoering van het B-criterium andere manieren hebben gevonden om aan softdrugs te komen. Volgens het B-criterium - een ideetje van ex-minister Ivo Opstelten - mochten coffeeshops alleen wiet verkopen aan Nederlandse ingezetenen die zich lieten registreren als lid van een lokale coffeeshop. Veel klanten zagen dat natuurlijk helemaal niet zitten en zochten andere manieren om aan wiet te komen. Dat leverde vervolgens veel overlast op van straatdealers.
Het B-criterium maakte daardoor vrij snel plaats voor het I-criterium, dat geen registratie meer vereiste, maar enkel dat een klant kan aantonen Nederlands ingezetene te zijn. Burgemeester Cox besloot indertijd om niet strikt op basis van het I-criterium te gaan handhaven om zo het straatdealen tegen te gaan. Er zou alleen worden gehandhaafd als er sprake was van overlast.
Van alle Limburgse gemeenten besloot alleen Maastricht om vast te houden aan strikte handhaving van het I-criterium, met als gevolg dat steeds meer buitenlanders, die vroeger naar Maastricht reden voor hun softdrugs, nu doorreden naar Sittard-Geleen.
Uit een aantal veiligheidsbijeenkomsten die afgelopen jaar op diverse plaatsen in de gemeente werden belegd kwam duidelijk naar voren dat veel mensen in toenemende mate overlast ondervonden van de groeiende stroom buitenlandse coffeeshopklanten. Die klachten en de resultaten van een onafhankelijk onderzoek hebben uiteindelijk geleid tot herinvoering van handhaving van het I-criterium in Sittard-Geleen.