NVWA: veel mankementen bij indoor speeltoestellen

Foto: CC0

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vastgesteld dat er op veel plaatsen nogal wat schort aan de veiligheid van indoor speeltoestellen.

De NVWA onderzocht in 2016 in totaal 180 speeltoestellen bij 37 binnenspeeltuinen in Nederland.

Slechts bij 4 onderzochte binnenspeeltuinen was alles in orde wat de veiligheid van de speeltoestellen betreft. Bij 33 locaties werden bij de eerste inspectie 1 of meer afwijkingen geconstateerd. Bij 15 locaties was sprake van zowel technische gebreken als ontbrekende veiligheidscertificatie, bij 5 locaties waren er alleen technische mankementen en bij 13 locaties miste alleen de veiligheidscertificatie.

Bij herinspectie was op 10 plaatsen nog sprake van een toestel met een mankement. De NVWA heeft deze toestellen verzegeld en buiten gebruik gesteld. Bij de tweede hercontrole bleken vrijwel alle overtredingen opgeheven te zijn. Lang niet alle speelhallen zijn geïnspecteerd. In Nederland zijn ongeveer 150 indoor speellocaties. Op de website van de NVWA staat een lijst met de 37 onderzochte speellocaties die consumenten kunnen raadplegen. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld.

Gezien de slechte toezichtsresultaten gaat de NVWA hierover in overleg met de branche. Ook zullen er de komende tijd meer inspecties gaan plaatsvinden. Nederland telt in totaal ongeveer 150 indoor speellocaties. De vestigingen van Ballorig en Darteldome in Sittard werden nog niet door de NVWA geïnspecteerd.

» Inspectieresultaten 2017

Cookieinstellingen