Collegebrief aan de raad over pand Sabic aan de Bergerweg

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Sabic Europe B.V. heeft vorig jaar aangekondigd het kantoor aan de Europaboulevard 1 in Sittard naar alle waarschijnlijkheid te willen verlaten.

Een deel van de medewerkers (ongeveer 170) van het kantoor in Sittard zou dan verhuizen naar Amsterdam, de overige medewerkers zouden gehuisvest worden op de Chemelot-site in Geleen. Het gevolg hiervan is dan dat het kantoor in Sittard zou komen leeg te staan.

Op 21 maart 2024 heeft het college de gemeenteraad in een besloten bijeenkomst bijgepraat over de ontwikkelingen van de afgelopen maanden met Sabic. De raad heeft verzocht deze informatie, zodra mogelijk, openbaar te maken.

In een brief aan de raad beschrijft het college de stappen die ondernomen zijn om de afweging over de huisvesting te maken en te komen tot een mogelijke aankoop van het iconische Sabic gebouw aan de Europaboulevard te Sittard. Het eerste verkennend contacttussen Sabic Europe B.V. en de gemeente was begin 2023. Op datzelfde moment was de gemeente Sittard-Geleen voor de bestuurlijk-ambtelijke huisvesting de nadere uitwerking (middels Programma’s van Eisen) en de bijbehorende financiële dekking aan het opstellen om aan de raad voor te leggen ter besluitvorming.

Gezien de fase in het project, heeft het college van B&W destijds besloten om de locatie Sabic als scenario voor de bestuurlijk-ambtelijke huisvesting nader te onderzoeken. Echter het tijdsbestek voor dit onderzoek was kort en niet alle gegevens (waaronder een
vraagprijs) konden door Sabic tijdig aan de gemeente worden aangeleverd. Hierdoor was de mogelijkheid om een stevig onderbouwde afweging te maken beperkt.

Dit heeft ertoe geleid dat het College vorig jaar aan de raad heeft voorgelegd dat het onderzoek ‘op hoofdlijnen’ naar alternatieven voor de bestuurlijk-ambtelijke huisvesting niet tot een ander voorstel heeft geleid dan het op 15 december 2021 genomen raadsbesluit (bestuurlijk-ambtelijke huisvesting in stadhuis Geleen en de Hanenhof). In juli 2023 heeft de raad het Programma van Eisen (PvE) en het financieel kader voor de bestuurlijk-ambtelijk huisvesting in stadhuis Geleen en Hanenhof vastgesteld.

Het management van Sabic Europe B.V. heeft eind 2023 opnieuw verkend of de gemeente Sittard-Geleen niet toch geïnteresseerd zou zijn in het Sabic gebouw, mocht dit gebouw vrij komen. Gebleken is dat er geen markt is voor kantoren en dat dit gebouw niet alternatief aanwendbaar is zoals bijvoorbeeld de PITground.

Gezien het uniek karakter van dit iconisch gebouw en de negatieve effecten van eventuele leegstand op de gemeente in zijn geheel en specifiek voor Bedrijvenstad Fortuna en de stationsomgeving, heeft het college opdracht gegeven om het gebouw bouwkundig en technisch nader te onderzoeken. Dit met als mogelijke bestemming bestuurlijk-ambtelijke huisvesting. Daarbij konden door Sabic inmiddels wel de voor de gemeente noodzakelijke gegevens ter beschikking worden gesteld. Vervolgens zijn de gesprekken gestart tussen het management van Sabic Europe B.V. en de gemeente.

De ondernemingsraad van Sabic Limburg B.V. heeft echter tussentijds een rechtszaak aangespannen tegen haar werkgever vanwege het voorgenomen vertrek vanuit Sittard. Tot aan de gerechtelijke uitspraak was er een stand still periode en kon Sabic geen formele uitspraken doen over een mogelijke vraagprijs en eventuele voorwaarden In het geval van een aankoop van het Sabic gebouw en dit te bestemmen voor de eigen bestuurlijk-ambtelijke huisvesting, heeft dit gevolgen voor de huisvestingsplannen van de gemeente Sittard-Geleen. Deze gevolgen voor de huisvestingsplannen heeft de gemeente in een besloten werkgroep op hoofdlijnen nader uitgewerkt.

In de gesprekken met Sabic is, op initiatief van Sittard-Geleen, ook verkennend gesproken over het huisvesten van de Sabic-medewerkers in het centrum van Geleen. Dit sluit immers goed aan bij de inhoudelijke visie op Geleen-Centrum. Sabic gaf na de uitspraak van de Ondernemingskamer aan de medewerkers te zullen huisvesten in hun eigen locatie op de Chemelot-site.

Op 7 maart heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de gemeente en enkele gevolmachtigde directieleden van Sabic Europe B.V. In dit gesprek zijn afspraken gemaakt dat Sabic binnen 2 weken een vraagprijs zou geven. Tijdens dit gesprek is de verwachting gewekt dat dit mogelijk een sterk gereduceerde vraagprijs zou kunnen zijn en dat het gebouw één op één door Sabic aan de gemeente kon worden verkocht. Ook heeft Sabic in dit gesprek aangegeven te willen blijven meedenken over de versterking van het centrum van Geleen vanuit de koppeling met de site/campus (te bekrachtigen in een Letter of Intent).

Vooruitlopend hierop heeft het college op 21 maart 2024 een besloten bijeenkomst met de gemeenteraad laten plannen om de raad te kunnen bijpraten over de ontwikkelingen met Sabic van de afgelopen maanden en de mogelijke consequenties voor de overige huisvestingsplannen. Voorafgaand aan de bijeenkomst op 21 maart heeft de gemeente nogmaals contact gezocht met het management van Sabic Europe B.V., maar geen aanbieding ontvangen. Er was nog tijd nodig. Enkele dagen later heeft Sabic een indicatief verkoopbedrag genoemd, onder voorbehoud van goedkeuring van de board van Sabic in Riyadh. Snelle aankoop door gemeente, met een mogelijkheid tot tijdelijke terughuur door Sabic, was daarbij hun wens.

Belangrijke overweging in de gesprekken over de koopprijs was de bijdrage van €4,2 mln. die de gemeente destijds bij vestiging van Sabic verstrekte. Op 2 april 2024 heeft het management van Sabic Europe B.V. aangegeven dat om compliance redenen het door Sabic toch nodig wordt gevonden om het gebouw openbaar in de markt te zetten.

In een uiterste poging het gesprek toch te kunnen voortzetten hebben de burgemeester en de gouverneur van Limburg gezamenlijk op 3 april een brief via de ambassade gestuurd naar de CEO van Sabic in Riyadh. Daarop is een korte reactie van de CEO gekomen dat hij zich persoonlijk op de hoogte zou gaan stellen, maar dat hij daarvoor nog enige tijd behoefde. Die gevraagde tijd is door het college gegeven tot 8 april 2024.

In de brief is de CEO verzocht af te zien van openbare verkoop in de markt en de één op n verkoop met de gemeente voort te zetten. Indien de gemeente meegaat met verkoop in de markt, gaat er immers weer meer tijd verloren met het risico dat de gemeente het gebouw toch niet kan verwerven en veel tijdverlies in het alsnog uitvoeren van de oorspronkelijke plannen.

Helaas heeft Sabic ons op 9 april in de middag laten weten niet in te gaan op het verzoek van de gemeente en het pand openbaar in de markt te zetten. De huisvestingsplannen zoals vastgesteld in de raad van 15 december 2021 en 6 juli 2023 zullen verder opgepakt worden.

Door de ontwikkelingen met het Sabic gebouw, heeft de bestuurlijk-ambtelijke huisvesting ongeveer een half jaar vertraging opgelopen. De komende tijd zullen hiervan de consequenties in beeld worden gebracht en wordt gekeken waar mogelijk inhaalslagen gemaakt kunnen worden.

 

Cookieinstellingen