Marechaussee onderschept meer valse documenten

Foto: SGN

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar aan de Nederlandse grenzen 1710 identiteits-, reis- en verblijfsdocumenten onderschept waarmee werd gefraudeerd.

Dat is het hoogste aantal in vijf jaar, meldt de organisatie.

Identiteitsfraude wil bijvoorbeeld zeggen dat iemand uit het ene land een paspoort gebruikt van iemand uit een ander land. Of iemand toont naast zijn of haar eigen paspoort een vervalste verblijfsvergunning om het land binnen te komen. De marechaussee onderschepte vooral paspoorten waarmee werd gefraudeerd, maar registreerde ook een toename van fraude met verblijfsdocumenten.

De grootste groep mensen die identiteitsfraude pleegde aan de grens bestond uit Syriërs, gevolgd door mensen uit Turkije, India, Iran en Irak. De meeste fraude werd ontdekt op Nederlandse vliegvelden, met name Schiphol. De fraude werd het vaakst gepleegd met Griekse documenten, gevolgd door documenten uit Italië, India, Frankrijk en Bulgarije.

De toename van het aantal fraudezaken is “moeilijk te verklaren”, zegt een woordvoerder van de marechaussee. “Enerzijds kan het zijn dat de opsporing beter is geworden, maar het hangt ook samen met de migratie- en vluchtelingenstromen.” Als er meer mensen naar Nederland reizen, neemt ook het aantal frauduleuze documenten toe, legt hij uit. “Het blijft enorm lucratief voor mensensmokkelaars. Migranten betalen soms duizenden euro’s voor zo’n document.”

 

Cookieinstellingen