Ondernemers Sittard naar de gevangenis

Foto: SGN

Zestig ondernemers van de Compound Group uit Sittard hebben maandagavond 17 juni een bezoek gebracht aan de nabijgelegen Penitentiaire Inrichting (PI) Sittard aan de Geerhorst.

Ze kregen uitleg over het reilen en zeilen in een PI, waarna ze werden rondgeleid door gevangenispersoneel. Ze konden een kijkje konden nemen in een bezoekzaal, op leefafdelingen en in twee arbeidszalen.

De Compound Group zoekt de verbinding tussen ondernemers en overheden. Aan interesse voor het bezoek aan PI Sittard geen gebrek want er ontstond een heuse wachtlijst. De ondernemers waren onder de indruk van de wereld achter de gevangenismuren. “Het is een heel andere wereld dan ik me had voorgesteld. Het was een eyeopener om te beseffen dat meer dan de helft maximaal 3 maanden zit.” Een dame vertelt dat ze dagelijks een rondje om de PI loopt om de honden uit te laten en nu een betere voorstelling kan maken hoe het binnen is.

Daar kun je mee thuiskomen

Gevangenisdirecteur Stefan van den Broek laat graag zijn organisatie zien, maar is ook benieuwd wat de ondernemers merken van een gevangenis in de buurt. De meeste buurtgenoten geven aan dat ze weinig last hebben van een PI in de omgeving. Een ondernemer vertelt dat heel af en toe een ex-gedetineerde de weg naar het station niet kan vinden. “Vroeger herkende ik ze aan de blauwe vuilniszak. Ik zag net in de arbeidszaal dat gedetineerden daar een soort shopper maken, het ‘thuiskomertje’ om hun persoonlijke spullen mee naar huis te dragen.”

Nieuwe afdeling

Eind dit jaar is het de bedoeling dat in PI Sittard een nieuwe Afdeling Intensief Toezicht (AIT) wordt geopend. De buitenwacht kan het gaan merken door meer beveiligd transport, zoals auto’s met zwaailichten of sporadisch een helikopter. Het wordt alleen maar veiliger. “Deze bijeenkomst is een goed moment om uit te leggen wat de afdeling inhoudt en om de afdeling even met hun te bekijken. We werken in dezelfde omgeving. Het is dan prettig om als buurtgenoten met elkaar van gedachte te wisselen en het contact te onderhouden. En wie trouwens bij ons wil komen werken is ook welkom!”, zegt Stefan van de Broek tevreden.

Arbeid speelt een belangrijke rol

Voor de grofweg 300 gedetineerde mannen is werken in het intern arbeidsbedrijf In-Made belangrijk. De werkzaamheden variëren van eenvoudige assemblagewerk tot specialistische inpakwerk. In de textielzaal maken gedetineerden matrassen en kussens die in alle gevangenissen worden gebruikt, maar ze naaien bijv. ook zeil voor vrachtauto’s. Voor de ondernemers van de Compound Group ook interessant, want een deel van hun eigen arbeidsproces is dus uit te besteden in de PI. “We doen al veel opdrachten voor bedrijven, zowel hier in de regio als daarbuiten. Gedetineerden verdienen er een zakcentje mee, maar leren vooral werknemersvaardigheden en arbeidsritme. Dat is de basis voor terugkeer in de maatschappij en de arbeidsmarkt. Zo draag je als PI Sittard, ondernemer en samenleving bij aan recidivevermindering en een tweede kans. Er zijn ondernemers die de gedetineerde daarna in dienst willen”, zo vertelt gevangenisdirecteur Stefan van de Broek trots.

Cookieinstellingen