Bezoekersdagen berging Short Stirling in Pey-Echt

Foto: CC0

Vorige week maandag is nabij abdij Lilbosch in Pey-Echt begonnen met de berging van een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog.

Dicht bij de abdij stortte op 10 september 1942 een Short Stirling, een bommenwerper van de Britse Royal Air Force, neer. In of nabij het wrak bevinden zich vermoedelijk nog de stoffelijke resten van bemanningsleden en mogelijk zijn er ook nog explosieven aan boord. Het is namelijk niet duidelijk of het neergestorte toestel zijn bommenlast boven Duits grondgebied heeft kunnen afwerpen. Daarom is tijdens de bergingswerkzaamheden continu de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (OEDD) aanwezig.

Mochten er bommen worden gevonden, dan wordt de situatie bevroren. Er kunnen dan enkele dagen verstrijken om het onschadelijk maken van het aangetroffen explosief voor te bereiden.

De complete bergingsoperatie van de Stirling neemt naar verwachting drie weken in beslag.

Op zaterdag 28 september vanaf 14:30 uur en op zaterdag 5 oktober vanaf 10:00 uur zijn er bezoekersdagen, waarop belangstellenden de bergingslocatie kunnen bekijken.

Mocht u de bergingslocatie willen bezoeken, houd er dan rekening mee dat de locatie niet met de auto toegankelijk is vanwege tekort aan parkeerruimte bij de abdij. Raadpleeg voor routeinformatie onderstaande link

Herdenkingsceremonie

Op de eerste van de twee bezoekersdagen (28 september) organiseert de Stichting Op Vleugels der Vrijheid bij het Hoofdmonument nabij abdij Lilbosch (Pepinusbrug 6, Pey-Echt) een herdenkingsplechtigheid. Daarbij zal een aantal nabestaanden van de bemanning van de neergestorte Short Stirling aanwezig zijn.

De herdenking start om 11:00 uur. Een ensemble van fanfare Sint Joseph uit Pey luistert de plechtigheid muzikaal op. Er worden toespraken gehouden en kransen gelegd en schoolkinderen houden een voordracht. Aansluitend op de plechtigheid lopen de aanwezigen, voorafgegaan door een groep pipers naar de bergingslocatie van de Short Stirling. Als eerbetoon aan de verongelukte bemanning van het toestel verzorgen twee historische toestellen van de Koninklijke Luchtmacht een flypast over de bergingslocatie.

Op het bergingsterrein is een expositietent opgezet waarin de tot dan toe geborgen zaken kunnen worden bekeken. Het bergingsterrein zal in de tweede helft van de middag (vanaf 14:30 uur) open staan voor alle anderen die niet aan de herdenking hebben deelgenomen.

Cookieinstellingen