Boomfeestdag 3.0 in het Absbroekbos

Op 21 en 22 maart hebben ruim 200 leerlingen uit de bovenbouw van drie basisscholen uit Sittard-Geleen tijdens Boomfeestdag gewerkt in het Absbroekbos.

In dit natuurgebied langs de Geleenbeek, het groene hart bij Munstergeleen, tussen Geleen en Sittard zijn de afgelopen jaren tijdens boomfeestdagen vele bomen aangeplant door de kinderen van de basisscholen.

Op deze Boomfeestdag hebben Natuurmonumenten, CNME de Rollen, vele vrijwilligers van verschillende IVN-afdelingen en leerlingen van de drie basisscholen uit Sittard-Geleen in het bos dat, 10 jaar geleden is aangeplant, bosdunning gedaan en van het van het vrijkomende hout dierenhotels gemaakt. Hierdoor hebben de andere bomen meer licht en ruimte gekregen zodat ze groot kunnen worden. De leerlingen hebben van te voren op school uitleg en instructie gekregen van Centrum voor Natuur en Milieu Educatie De Rollen.

Boomfeestdag

Nieuwe dierenhotels

De enthousiaste kinderen van groepen 6/7/8 van basisschool de Kingbeek uit Obbicht, Loedoes en Leyenbroek uit Sittard hebben onder leiding van de vrijwilligers de bomen rondom de blauw gestipte bomen gezaagd. Dat vergde de nodige spierkracht, techniek en teamwork. Na het zagen werden de takken opgestapeld zodat er muurtjes zijn ontstaan. In deze houten afscheidingen kunnen nu allerlei dieren zoals vogels, bodemdieren, egels en insecten hun woon-of schuilplaats vinden. Het overige hout gaat Natuurmonumenten verzamelen en dat wordt naar een biomassacentrale gebracht. Dit hout dient dan als brandstof voor energieopwekking.

Op enkele pleisters na is al het werk veilig verlopen. Na afloop was er biologisch appelsap en een klein presentje voor de dorstige leerlingen, met dank ook aan de gemeente Sittard-Geleen voor deze dagen. De leerkrachten en de kinderen hebben al laten weten dat deze Boomfeestdag 3.0 voor herhaling vatbaar is.

Cookieinstellingen