Vragen gob aan College van B&W over situatie op de woningmarkt

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Afgelopen weekend werd in Amsterdam een woonprotest gehouden tegen de doorgeschoten marktwerking op de woningmarkt.

Een woning wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Ook in Sittard-Geleen zijn de woningprijzen de laatste jaren aanzienlijk gestegen en een kentering lijkt nog niet in zicht.

Yvonne Salvino van politieke groepering gob stelt naar aanleiding van de ontwikkelingen op de woningmarkt schriftelijk een aantal vragen aan het College van B&W.

In 2021 heeft Sittard-Geleen de nieuwe Beleidsregel ‘Ruim baan voor goede woningplannen Sittard-Geleen’ vastgesteld. Met deze regel wil men woningplannen waar dringend behoefte aan bestaat, zonder compensatielast kunnen uitvoeren. “Met deze versoepeling wordt nadrukkelijk invulling gegeven aan de wens vanuit de samenleving om met name voor de doelgroep sociale huur en midden huur te bouwen en de doorstroming op de bestaande woningvoorraad te bevorderen. Dit is noodzakelijk om te voldoen aan de veranderende behoefte bij de woningzoekenden en biedt een kans om gelijktijdig ook leefbaarheidsopgaven op te pakken,” zo schrijft Salvino in haar brief aan het College.

Maar kennelijk schiet de beleidsregel onder de huidige woningmarktomstandigheden toch nog tekort. Volgens het gob is er meer flexibiliteit nodig; moet men niet alleen open staan voor innovatieve woonideeën maar ook rekening houden met de omgeving; zorgt de regelgeving rond voordeurdelers voor belemmeringen (inkomensverlies); ontbreekt het in onze gemeente aan innovatieve woonconcepten voor jongeren en worden in onze gemeente, in tegenstelling tot veel andere gemeenten, geen nieuwe woonwijken gerealiseerd. “Om een goede en passende woning voor iedereen bereikbaar te maken zullen gemeentes keuzes moeten maken. Keuzes over waar wordt gebouwd, hoeveel er wordt gebouwd en welke eisen er worden gesteld aan nieuwbouwwoningen. De markt biedt aan om samen met de overheid voldoende woningen in de gemeenten te bouwen, dus ook in Sittard-Geleen. ‘versnel, versimpel en verduidelijk procedures’ zijn dan ook de letterlijke woorden van Bouwend Nederland,” zo stelt gob.

Salvino vraagt het College om aan te geven op welke manier de gemeente actief bezig is met oplossen van de diverse problematieken in de huidige woningmarkt en wat er moet gebeuren om flexibeler en sneller in te kunnen spelen op de wensen in de woningmarkt en zodat die met een kortere doorlooptijd tot ontwikkeling kunnen komen.

De gemeente voert wat de woningmarkt betreft de Transformatievisie van Atelier Romain uit, die in 2019 werd opgesteld. Gob wil weten of deze visie momenteel nog wel actueel is, of dat het tijd is voor een realistische visie op de transformatie van de woningvoorraad.

Verder vraagt gob het College of men bereid is om Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) te faciliteren. CPO’s bouwen goedkoper en vormen tegelijkertijd een sociaal collectief van privépersonen, door samen een woonblok, wijk of hofje te bouwen. Ze zijn daarbij niet gericht op het behalen van winst, maar enkel op het voldoen aan de woonbehoeften en -wensen van de toekomstige bewoners/eigenaren.

Tenslotte informeert gob naar de stand van zaken rond het gebruik van de stimuleringsregeling woonzorgarrangementen.

Cookieinstellingen