We Are The Best! – Filmhuis Het Domein

Punk is niet dood – We are the best! is een aanstekelijke feelgoodfilm over drie jonge punkmeisjes die in het Stockholm van begin jaren ’80 wonen. Ze vallen een beetje buiten de boot.

Punk is volgens hun klasgenoten al lang dood. Maar voor de hartsvriendinnen Bobo en Klara is het duidelijk, punk is hun leven. Ze besluiten zelfs een punkband te beginnen zonder ook maar een instrument te kunnen bespelen. 
Uitgebreide beschrijving
De belevingswereld van de twee meisjes wordt treffend neergezet tijdens oneindige telefoongesprekken waarin ze klagen over hun moeder die hen weer eens voor schut heeft gezet. Ze zitten ook niet zonder onzekerheden. Meermaals worden ze lelijk genoemd en Bobo is bang dat ze nooit een vriendje zal krijgen. Punk is een uitlaatklep voor hun frustraties en een goed excuus om tegen alles aan te schoppen wat hun in het dagelijkse leven niet bevalt. Ze zijn heel direct in hun reactie naar de omgeving. Een hekel aan de gymleraar? Ze schrijven er meteen een haatliedje over. Juist in een tijd waarin conformisme de maat is en waar over iedere uitlating nagedacht moet worden, werkt dit heel aanstekelijk. Misschien missen we allemaal wel een beetje punk in ons leven. 
Moodyssons film gaat ook over vooroordelen. Bobo en Klara realiseren zich dat ze hulp nodig hebben om hun band tot een succes te maken. Hiervoor laten ze hun oog vallen op de christelijke en engelachtige Hedvig. Hoewel ze zelf niet in een hokje gestopt willen worden, hebben ze hun mening over Hedvig wel al klaar. 
Moodysson doet in deze film wat hij het beste kan. Hij geeft ons een aandoenlijke blik in de wereld van jonge adolescenten door een overtuigend sfeerbeeld te schetsen en door middel van veel close-ups in te zoomen op de hoofdpersonen. Zo kennen we hem ook van zijn eerste doorbraakfilms Fucking Amal en Together. Met zijn vervolgfilms A hole in my heart, Lilja 4-ever en het weinig succesvolle Mammoth werden zijn films deprimerender en soms wat al te didactisch van aard. Dankzij de autobiografische strip van zijn vrouw, waar We are the best! op gebaseerd is, is Moodysson er na lange tijd weer in geslaagd een toegankelijke feelgoodfilm te maken. 
Nikki van de Wall
Ma 28 en di 29 apr – 20:00 uur
We Are The Best!
Regie: Lukas Moodysson
S 2013 – 105 minuten
Met: Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas.
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Cookieinstellingen