Popcultuur (2)

Cultuurhistoricus Bart Jan de Graaf heeft op 8 april in Filmhuis Het Domein een lezing gehouden over de (visuele kant van de) popmuziek. Hij had zo veel materiaal dat hij toen alleen de periode 1945-1965 heeft behandeld. Op 7 mei bespreekt hij de periode vanaf 1965.

De opkomst van de popcultuur vanaf de jaren vijftig markeert de kloof tussen jong en oud. De heupwiegende Elvis Presley schokt de oude generatie en zet de jonge in vuur en vlam. ‘Rock-‘n-roll’ wordt in 1957 nog vereenzelvigd met vandalisme, getuige een artikeltje in het Limburgsch Dagblad waarin vernielzucht na een fancy-fair in Holthees nog wordt afgedaan als ‘rock-‘n-roll-neigingen’. Niet alleen het vandalisme (van de nozems) maar ook de muzikale uitingen worden verafschuwd: ‘gebrul van wilde dieren’, ‘heidens kabaal’ en ‘hel en stampij in de meest letterlijke zin’ zijn enkele kwalificaties waarmee de rock-‘n-roll wordt afgedaan door de bezorgde oudere generatie.
Wanneer de ‘rock-‘n-roll’ aan het eind van de jaren vijftig weer op zijn retour lijkt, halen ouders en andere autoriteiten opgelucht adem. Maar niet voor lang. Op de rock-‘n-roll-golf volgt de beatmuziek en vanaf dat moment is de popcultuur niet meer weg te denken.
In de lezing in Filmhuis Het Domein wordt de (visuele kant van de) popmuziek nader toegelicht. Met filmfragmenten, videoclips en foto’s wordt ingegaan op de invloed van de popmuziek op de jongerencultuur door de jaren heen. Kleding, film, haardracht, tijdschriften en platenhoezen – de popcultuur is vanaf de jaren vijftig ongekend invloedrijk gebleken. Een invloed die tot op de dag van vandaag voortduurt.
U kunt voor deze lezing kaarten reserveren op www.filmhuishetdomein.nl.
Woensdag 7 mei – 20:00 uur
Het Verschijnsel Popcultuur, tweede deel
Bart Jan de Graaf
Documentaire
Entree: 5 euro
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Cookieinstellingen