Concert door Chekhov Trio in oude Salviuskerkje Limbricht

Foto: © Constant Notten

Op zondag 23 oktober 2022 geeft het Chekhov Trio om 15:00 uur een concert in het oude Salviuskerkje in Limbricht

Het Chekhov Trio bestaat uit Emma Rhebergen (viool), Anna Litvinenko (violoncello) en Fem Devos (piano).

Eerste album

In oktober 2022 bereikt het Chekhov Trio een mijlpaal in hun 6-jarig bestaan: het uitbrengen van hun eerste album, met daarop de minder bekende, maar prachtige pianotrio’s van Frank Martin, Henriëtte Bosmans en Ernest Chausson. Het Chekhov Trio komt graag weer terug naar Salviuskerkje om deze cd aan u te presenteren!

Op het programma staan tijdens dit concert onder meer twee van de drie op de cd opgenomen werken: de pianotrio’s van Ernest Chausson en van Henriëtte Bosmans. Voor Chausson was het aan de man brengen van zijn pianotrio (1881) geen vanzelfsprekendheid. Hoewel de componist er zelf zeer enthousiast over was, duurde het tot 1919 alvorens het werd uitgegeven en op lovende kritieken kon Chausson in zijn tijd ook al niet rekenen. Een eeuw later kunnen we stellen dat het trio zijn klasse meer dan bewezen heeft! Hetzelfde wenst het Chekhov Trio toe aan het pianotrio van de Nederlandse componiste Henriëtte Bosmans, dat tot nu toe zelden werd uitgevoerd en nog nooit eerder werd opgenomen. Een primeur dus, waar het Chekhov Trio zich graag aan heeft gewaagd.

De trio’s van Chausson en Bosmans worden tijdens dit concert vergezeld door het pianotrio (1999) van Theo Verbey. “Ik beschouw het kiezen van wat ik wil doen en op welke basis als een van de grootste uitdagingen in het componeren.” Dit schreef de componist toen hij zijn compositieproces voor zijn pianotrio besprak. Hij bewerkte zijn materiaal met een mathematische benadering van ritme en structuur, zowel beïnvloed door de complexe middeleeuwse ritmische formaties van componist Guillaume de Machaut als door de aleatorische composities van John Cage. Deze benadering heeft het verbazingwekkende effect de luisteraar met levendige beelden en heldere vertellingen mee te voeren naar een wereld van fantasie.

Biografie van het Chekhov Trio

Het Chekhov Trio is een pianotrio dat in 2016 werd opgericht in Maastricht. De Nederlandse violiste Emma Rhebergen, de Amerikaanse celliste Anna Litvinenko en de Belgische pianiste Fem Devos vinden hun inspiratie voor het spelen van kamermuziek – en in het bijzonder pianotrio – in het toneelspel: een voortdurende zoektocht naar karakters en interpretatie van de verschillende rollen in het ensemble. De verwijzing naar de toneelschrijver Anton Chekhov in de naam van het trio is dan ook vanuit deze inspiratie voortgekomen.

Concerten brengen het trio naar diverse podia in Nederland en België. Ook was het trio al meerdere keren op de Nederlandse nationale radio te horen, en traden ze succesvol op tijdens internationale competities: in november 2018 won het trio de tweede prijs en de speciale “KCB award” tijdens de Internationale Muziekwedstrijd Triomphe de l’Art in Brussel. In 2019 waren zij finalist tijdens de Ysaÿe International Music Competition in Luik.

Recentelijk werd het ensemble door het Orlando Festival geselecteerd voor een concerttour in Nederland en België. Zo staan er in het najaar van 2022 concerten gepland in onder meer Bozar in Brussel, het Concertgebouw Amsterdam en Parkstad Limburg Theaters in Heerlen.

In oktober 2022 brengt het Chekhov Trio haar eerste debuutalbum uit bij Etcetera Records, met werken voor pianotrio van Frank Martin, Henriëtte Bosmans en Ernest Chausson.

In de voortdurende zoektocht naar nieuwe inspiratie, neemt het Chekhov Trio regelmatig deel aan masterclasses en lessen. Het trio wordt gecoacht door hun vaste mentor Henk Guittart, nam meerdere malen deel aan het Orlando Festival in Kerkrade, en volgde lessen bij Enrico Bronzi (Trio di Parma), Wolfgang Redik (Vienna piano trio), Osiris trio, Shunske Sato, Shuann Chai, Sigiswald Kuijken, e.a.

Datum en aanvangstijd: zondag 23 oktober om 15:00 uur
Locatie: Oude Salviuskerkje, Platz 2, 6141 AT Limbricht
Entreeprijs: 12,50 euro bij reserveren; 15 euro aan de zaal contant te voldoen in envelop
Reserveren: [email protected]
Informatie: www.salviuskerkje.nl
Parkeren: op of vlakbij de Platz, of op de parkeerplaats naast Kasteel Limbricht

Concertprogramma

  • Henriëtte Bosmans (1895-1952) – Piano Trio in A groot (1921)
  • Theo Verbey (1960-2019) – Piano Trio (1999)
  • pauze
  • Ernest Chausson (1855-1899) – Piano trio in g klein op.3 (1875)
Cookieinstellingen