Ensemble Les Goûts Réunis in Salviuskerkje Limbricht

Foto: Les Gouts Réunis

Ensemble Les Goûts Réunis geeft op 26 zondag januari om 15:00 uur het concert Muziek uit de 17e en 18e eeuw in het Salviuskerkje in Limbricht.

Ensemble Les Goûts Réunis wordt gevormd door Annalies Havelaar (traverso); Mariëlle van der Kamp (barok-en altviool); Hein van Ooij (barokhobo); Susan Houtman (viola da gamba) en Anja Hendrikx (klavecimbel).

Het ensemble dankt zijn naam aan de bundel Les Goûts Réunis (de Verenigde Smaken) van François Couperin. Zij speelden ooit een triosonate uit deze bundel, waarin Couperin de Franse en Italiaanse stijl samenbrengt; een kwestie die de Parijse gemoederen in die tijd hevig bezig hield. De recensent kopte daarna: Les Goûts Réunis in de Cellebroederskapel!

Ensemble Les Goûts Réunis legt zich toe op muziek uit de 17e en 18e eeuw. Het bespelen van authentieke instrumenten of kopieën daarvan, het bestuderen van partituren, handschriften, facsimiles en bevindingen van musicologisch onderzoek dienen, naast de persoonlijke betrokkenheid van iedere speler, als leidraad om de muziek tot klinken te brengen.

Vanuit een kerngroep worden er programma’s samengesteld met wisselende bezetting.

Dit concert bevat werken van drie tijdgenoten met elk een duidelijk verschillende stijl.

  • Georg Philip Telemann, 1681-1767, gevormd in de Noord-Duitse traditie, was in zijn tijd gevierder dan zijn tijdgenoten J.S. Bach en G.Ph. Händel. Hij liet een enorm oeuvre na van zowel geestelijke als wereldlijke muziek. Hij was dirigent, organist en klavecimbelspeler. Vanaf 1721 was hij stadsmusicus in Hamburg en daarmee was hij verantwoordelijk voor de muziek zowel in de talrijke kerken als de opera en bij allerhande stadsfestijnen.
  • Jean-Philip Rameau, 1683-1764, groot vertegenwoordiger van de Franse stijl zoals die ontwikkeld werd in Versailles door Marc-Antoine Charpentier, J.B.Lully en Fr. Couperin. Naast het ambt van organist aan onder andere De Notre Dame, schreef hij talrijke opera’s, balletten, motetten, klavecimbelmuziek en cantates. Wat ook niet onvermeld mag blijven, zijn zijn uiterst belangrijke theoretische geschriften.
  • Johann Gottlieb Janitsch, 1708-1763, geboren in Schweidnitz, tegenwoordig Swidnica in Polen, studeerde rechten (evenals G.Ph.Telemann), maar ging zich helemaal wijden aan de muziek. Als lid van de Hofkapelle in Berlijn kon hij zich ook met eigen composities manifesteren. Zijn werken laten duidelijk een overgang van de barok naar de klassieke periode horen, de zg. galante of empfindsame stijl.

Entree: €12,50; €10,00 bij reserveren; kinderen onder de 12 jaar gratis
Reserveren: [email protected]
Meer informatie: www.lesgoutsreunis.nl
Locatie: Salviuskerkje, Platz 2, 6141 AT Limbricht

Cookieinstellingen