Tien jaar Koempelrock – ‘gratis’ rockfestival

Foto: Koempel Rock

Op zaterdag 24 augustus aanstaande vindt Koempelrock weer plaats op het grasveld achter het gebouw van Stichting Rozenbos (Sportpark Lindenheuvel) in Geleen.

En Koempelrock heeft wat te vieren, want de editie van 2019 is de tiende! Feest dus!

Een korte terugblik op het ontstaan van Koempelrock. In 2009 hebben een aantal vooruitstrevende mensen uit de wijk Lindenheuvel in Sittard-Geleen de handen in elkaar geslagen, en is men aan de slag gegaan met het idee om in Sittard-Geleen een rockfestival te organiseren. Het idee bleek meer dan levensvatbaar en er werd een stichting in het leven geroepen die zich als doel heeft gesteld, het festival tot een bekend en jaarlijks terugkerend spektakel te maken.

De naam was al snel gekozen: Koempelrock. Die refereert aan een stuk traditie in de Westelijke Mijnstreek rond de mijnwerkerscultuur. De koempels van stichting Koempelrock zijn verenigingsmensen: zij kennen de stad als hun broekzak en hebben ruimschoots ervaring opgedaan met het organiseren van de meest uiteenlopende activiteiten.

In 2010 was de eerste editie van Koempelrock, Tribute to… een feit. De vele positieve reacties na het succes van de eerste avond hebben het enthousiasme alleen maar verder aangewakkerd.

Koempelrock is hierna van één avond in 2010 naar twee avonden gegaan in 2011 en in 2012 naar een driedaags evenement.

In 2014 keerde Koempelrock terug naar de oude locatie, Sportpark Lindenheuvel. Er kwam een kleine tent voor de tappunten en een overdekt podium. De rest werd open-air; geen tent meer. Zo wilde men de sfeer van het festival verhogen en dat is gelukt. In 2015 werd de vrijdag vrijgemaakt voor Dance event Pillar. Dit werd meteen een groot succes. Ook in 2019 wordt voor deze opzet gekozen. Vrijdag Pillar en zaterdag Koempelrock.

De wijk Lindenheuvel in de gemeente Sittard-Geleen staat bekend als een hechte gemeenschap, waar men graag de handen in elkaar slaat als het gaat om samen te werken aan een bijzonder evenement, dat het imago van de wijk en de stad in het algemeen ten goede komt.

Pillar heeft zich in 4 jaar goed bewezen en het streven is om in 2019 opnieuw te gaan knallen met nog grotere namen. Met spetterende optredens van de live bands die al te zien waren op vorige versies van Koempelrock is de toon gezet en wordt er gestreefd naar een Koempelrockfestival van allure met bekendheid alom! Beide festivals streven hiernaar en niet alleen in de gemeente Sittard-Geleen, maar in de hele Westelijke Mijnstreek en het liefst in de Euregio.

Tien jaar ervaring hebben ertoe geleid dat de opzet steeds professioneler wordt en ook divers, getuige de geboorte van het Dance event Pillar. Er wordt veel tijd geïnvesteerd in de organisatie van zowel het Pillar Dance festival alsook het Koempelrock festival. Er is toenadering gezocht tot Jong Nederland, Scouting Don Bosco en Scouting Christiaan de Wet om de entree van het festival een “Mijn” uiterlijk te geven (Pilaar en Koempel). Daarnaast is hen gevraagd om spellen voor de jeugd te organiseren op grote en kleine schaal. Tevens is toenadering gezocht tot Schildersgroep ’t Kweske; een schildersgroep voor mensen met een verstandelijke beperking. De bedoeling is om voor deze groep een expositieruimte ter beschikking te stellen, zodat hun kunst door alle bezoekers bewonderd kan worden. Tevens is de organisatie op zoek naar andere kunstvormen welke passen in de multiculturele sfeer die zowel Pillar als Koempelrock graag wil uitstralen. Op deze manier zullen de festivals uitgroeien tot een uniek spel-, kunst- en muziekgebeuren, multicultureel, wat zijn weerga in de Gemeente Sittard-Geleen, de Westelijke Mijnstreek en zelfs de Euregio niet kent.

Het toegenomen aantal bezoekers en de enthousiaste reacties via social media laten zien dat het muziekevenement zeer goed wordt ontvangen. Pillar en Koempelrock staan voor een avond gezelligheid, goed gekozen dj’s en bands, een hapje en een drankje en … “vuurwerk”.

Dankzij de inzet van de werkgroepen, het bedrijfsleven en de middenstand, de hulp van vele vrijwilligers uit het plaatselijke verenigingsleven en een sterk groeiend publiek, is zowel Pillar als Koempelrock geworden tot wat het nu is.

Koempelrock is tevens een muziekspektakel dat rockliefhebbers uit Nederland en België naar Lindenheuvel brengt. Dit jaar heeft de organisatie weer voor Tribute gekozen. En ook dit jaar is het festival gratis toegankelijk. Het festival is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg en de Gemeente Sittard-Geleen.

Koempel Rock is een festival met een ontspannen sfeer en sublieme vibe! Een festival waarop ook de jongere en de oudere bezoeker een echte festivalsfeer zullen beleven.

Koempel Rock begint om 19:00 uur en duurt tot 01:00 uur. Het festivalterrein is vanaf 18:00 uur geopend.

Programma Koempel Rock

Live op Jumbo Penders Geleen Stage:

  • Boiler – Limp Bizkit tribute band
  • Once – Pearl Jam tribute band
  • The Unforgiven – Metallica tribute band
  • Morganas Illusion
  • DJ’s Slet Boi Vim & Pat
  • Nieuw: Flügel silent disco stage

Meer informatie kun je vinden op www.koempelrock.nl en natuurlijk op de Facebookpagina van Koempel Rock.

https://www.facebook.com/Koempelrock/videos/1129664547230933/

0