‘Cv-ketel leidt vaker tot koolmonoxidevergifting’

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

“Ophangen en aansluiten van een CV-ketel is één, maar afstellen en servicebeurten uitvoeren is specialistenwerk”, zegt Joep Wijnands van Dom vd Bergh Technische Installaties uit Sittard.

Daarmee bevestigt hij de uitkomst van het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek naar het verband tussen koolmonoxidevergiftiging en ondeugdelijke CV-installaties.
Volgens Wijnands constateren zijn monteurs bij een bezoek aan een nieuwe klant met regelmaat dat de bestaande installatie mankementen vertoont. Dat kan komen door ondeugdelijke montage, een slecht aangesloten of lekkende rookgasafvoer, maar ook door slecht of ontbrekend onderhoud. “Het is met een moderne CV-installatie tegenwoordig net als met een nieuwe auto: veel onderhoud is – vooral doordat allerlei besturingen digitaal verlopen – specialistenwerk geworden, waarvoor een onderhoudsmonteur moet zijn opgeleid. Onderhoud laten plegen door niet vakbekwame monteurs is vragen om ongelukken.”
Ook volgens de brandweer stijgt het aantal onbekwame installateurs op de markt. Dit komt onder andere omdat installateurs niet meer aan bekwaamheidseisen hoeven te voldoen. Iedereen kan zo een bedrijf beginnen. Brandweer Nederland pleit voor nieuw overheidsbeleid. “Er moeten eisen worden gesteld aan de kwaliteit van installateurs.”
Jaarlijks vallen er honderd gewonden en tien doden als gevolg van een vergiftiging door koolmonoxide door slecht onderhouden of niet goed gemonteerde open geisers en cv-installaties.
Vorig jaar werden voor het eerst meer mensen opgenomen met koolmonoxidevergiftiging ten gevolge van een slechte cv-ketel dan door een open geiser. Het gaat om 83 mensen, tegenover dertig slachtoffers van een geiserprobleem.
‘Kwaliteit is recht’
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek gestart naar de ongevallen. Voorzitter Tjibbe Joustra zegt dat hij ‘signalen heeft opgevangen’ dat de cv-ketels door vakonbekwame installateurs zijn geplaatst. “Hier vallen behoorlijk wat slachtoffers. Wij vinden het van belang dat vakbekwame mensen langskomen om iets te installeren. Daar hebben mensen gewoon recht op.”
Bron: Novum
Cookieinstellingen